Posledný augustový víkend bude v piešťanskom autocampe Lodenica už tradične patriť rovnomennému hudobnému festivalu. Najväčšie slovenské podujatie zamerané na folk, country a trampskú hudbu sa v dňoch 26. a 27. augusta uskutoční už po trinástykrát. Známe sú aj prvé mená, medzi ktorými nechýbajú stálice česko-slovenskej scény ako Jan a František Nedvědi, Lenka Filipová, či Čechomor.

Festival Lodenica začína prípravy na ročník 2011 už pod novým vedením, ktorého sa ujala piešťanská Agentúra Duna. Tá organizuje aj jeden z najväčších slovenských rockových festivalov Topfest. "Poznám tento festival, som jeho pravidelným účastníkom, takže poznám jeho potenciál a myslím, že máme na čom stavať," povedal o Lodenici majiteľ agentúry Dušan Drobný. Zároveň dodal, že jeho cieľom je zachovať hudobné zameranie a zlepšovať štandard služieb.

"Budeme sa snažiť, aby sme nielen udržali výborný štandard festivalu, ale ho ešte aj vylepšili. Čo sa týka dramaturgie – všetko ostáva v zabehnutých koľajach o čom svedčia aj prvé mená, ktoré zverejňujeme," dodal Drobný. Medzi prvými zverejenenými menami je legendárna folková a country dvojica Nedvědovci ale aj prvá dáma českej gitary Lenka Filipová, pre ktorú to bude už štvrtá účasť na Lodenici.

Tento rok sa môžu fanúšikovia tešiť aj na vystúpenie vizovickej legendy Fleret, či pravidelných účastníkov v podobe skupiny Čechomor. Domáce farby bude hájiť piešťanská skupina spievajúca trnavským dialektom Slniečko alebo Punto & Rybacé hlavy a minuloročný víťaz prestížnej ceny Michala Tučného, skupina Neznámi zo Šterús pri Piešťanoch.

Okrem samotných koncertov a neopakovateľnej atmosféry jedného z najväčších festivalov tohto žánru v Európe je naplánovaný aj bohatý sprievodný program pre malých aj veľkých na brehu jazera Sĺňava v prekrásnom prírodnom amfiteátri.

13. ročník festivalu Lodenica ponúka v predpredaji do konca mája limitovaný počet dvojdňových permanentiek za špeciálnu cenu 15 € a jednodňové permanentky za 10 €. Lístky sú v predaji v sieťach Ticket-Art, Ticketstream a Ticketportal.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu Lodenica 2011.

--
Foto: Universal Music (Lenka Filipová), archív skupiny (Čechomor)

Súvisiaci interpreti: Čechomor, František Nedvěd, Lenka Filipová