Jubilejný 10. ročník medzinárodného festivalu Multiplace už tradične prinesie sériu akcií zameraných na kultúru nových médií a nové formy kreativity. V rámci hudobného programu sú najväčšími lákadlami bratislavskej časti festivalu Austrálčan Ben Frost, ktorý momentálne žije a tvorí na Islande, Kanaďan Tim Hecker, ktorý len nedávno vydal kritikmi vysoko cenený album Ravedeath, 1972 (2011), a Robin Fox experimentujúci nielen so zvukom ale aj so svetlom.

Tento rok sa program medzinárodného festivalu Multiplace nesie v duchu témy REMAKE - reinterpretácií inšpiratívnych diel z histórie elektronického umenia. Festival ponúkne počas jedného týždňa (2. - 8. mája) v siedmich mestách šiestich európskych krajín nielen koncerty a audiovizuálne predstavenia ale aj tvorivé dielne a inšpiratívne inštalácie, projekcie a výstavy.

Multiplace 2011 v Bratislave

Festival štartuje v pondelok po 19:00 vernisážou výstavy Multiplace Expo v nových priestoroch Galérie Enter, ktorú naplnia čerstvé multimediálne inštalácie. Jej súčasťou bude aj workshop a séria vystúpení počas vernisáže. Z výstavy by záujemcom o súčasné umenie určite nemala ujsť projekcia na 3D objekty írskeho umelca Ocusonica, ktorá spracováva nahrávky z experimentálneho televízneho štúdia z 80. rokov, kresliaci stroj Václava Pelouška, ktorý bude svojou aktivitou reagovať na dáta generované dianím v rámci festivalu, alebo počítačová inštalácia Jana Nálepu vytvárajúca zvuky na základe partitúr slovenského umelca Milana Adamčiaka.

Hudobné a audiovizuálne vystúpenia sa počas Multiplace budú konať v A4 – nultom priestore. Už v utorok 3. mája sa tu odohrá multimediálny trojkoncert Multiplesk. Priamo z prestížneho rakúskeho Donaufestivalu pricestuje laserová šou austrálskeho umelca Robina Foxa, predstaví sa aj nemecký vokalista, skladateľ a performer Alex Nowitz, využívajúci vo svojom predstavení prerobené bezdrôtové ovládače herných konzolí na samplovanie vlastného hlasu a na záver Španiel Víctor Mazón s hacknutými elektronickými zariadeniami a na mieru pripravenou interaktívnou projekciou. V tento deň sa spustí tiež festivalové vysielanie umeleckých videí pod názvom Multiplace.TV na káblovom okruhu TV centrum v bratislavskom Starom Meste.

V A4ke sa budú koncom týždňa konať aj ďalšie dva koncertné večery. 6. mája to bude exkluzívne vystúpenie Austrálčana Bena Frosta, ktorý žije síce na chladnom Islande, avšak na svetovej scéne súčasnej hudby je čoraz viac "hot".



Oceán drónov - intenzívnych a pomaly sa meniacich zvukových plôch - so sebou prinesú špičky v tomto žánri elektronickej hudby na koncerte s názvom Dronology. Uskutoční sa 7. mája a ponúkne koncerty kanadského umelca Tima Heckera, jedného zo zakladateľov hudobného minimalizmu Philla Niblocka a mladého holandského saxofonistu a elektronického experimentátora Thomasa Ankersmita, ktorý vydáva na prestížnom labeli Touch.



Bratislavský Multiplace 2011 bude prebiehať aj v novom kultúrnom priestore Midl_space na Župnom námestí (Dom novinárov). Pre divákov je pripravený súčasný scénický tanec s využitím interaktívnej projekcie Hláskuj [jestli můžeš] režisérky Jitky Semotamovej, či inštalácia Ripple Borisa Vitázka, mapujúca zvukovými stopami výškový svetelný terén Bratislavy s možnosťou zapojenia pohybov vášho vlastného tela. Rôzne podoby tvorivého prístupu k textu a internetu budú hlavnou témou Mulitouthere, večierku prezentácií a performancií, ktorý návštevníkov presvedčí o tom, že elektronická literatúra je interaktívna, nápaditá a predovšetkým hravá.

Prezentačno-diskusná session Guča bude plná nápadov a umeleckých projektov – vystúpenie Angličana Dana Stowella alias MCLD spája beatbox s programovaním, umelecká skupina Tač.ka z Bosny porozpráva o tom, ako využiť komunikačné technológie na sociálnu a inštitucionálnu kritiku a britskí multimediálni umelci David Strang a Vincent van Uffelen predstavia svoje site-specific projekty. Retro inštalácia starej československej izby spojená so živým hudobným preformance skupiny Stereotip Monoton je prísľubom príjemne stráveného posledného dňa festivalu. A napokon sa v A4 predstaví kolekcia videí, digitálnych animácií a špeciálnych efektov, ocenená minulý rok na najväčšom svetovom festivale technologického umenia Ars Electronica.

Odporúčané hudobné podujatia

Multiplesk
3. máj 2011, 20:00, A4 – nultý priestor, Bratislava
Robin Fox (AU), Alex Nowitz (DE), Víctor Mazón (ES/DE)

10x Multiplace! - Novomediálna narodeninová grilovačka
5. máj 2011, 19:00, Gallery Enter, Bratislava
David Strang (UK), Vincent van Uffelen (UK), Beata Zdražilová (CZ), Drakh (SK), Jan Nálepa (CZ), Tomáš Hrůza (CZ), Postman (SK), Chaosdroid (SK)

L.I.S. - Lisbon Indeterminate Soundscape
6. máj 2011, 18:30h, midl_space, Bratislava
Blu (BR), Murmur (SK)

6. máj 2011, 20:00, A4 – nultý priestor, Bratislava
Ben Frost (AU/IS), BIOS (SK)

Dronology
7. máj 2011, 20:00, A4 – nultý priestor, Bratislava
Tim Hecker (CA), Phill Niblock (US), Thomas Ankersmit (NL)

O festivale

Multiplace je sieť ľudí a organizácií, venujúcich sa interakcii médií a technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou. Vyvrcholením týchto aktivít je každoročný festival, ktorý sa v rámci strednej Európy uskutoční na niekoľkých miestach v Bratislave, Brne, Prahe a Budapešti. Paralelne prebehnú podujatia v rumunskom meste Cluj, francúzskom Nantes a islandskom Rejkjavíku. Témou tohtoročného festivalu je REMAKE, ktorý odkazuje na prebiehajúci medzinárodný projekt s rovnomenným názvom. Remake tvorivo nadväzuje na známu aj neznámu históriu elektronického umenia – oslovení umelci sa inšpirujú vybranou tvorbou technologickej éry.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Dana Tomečková, PR manažérka festivalu Multiplace. Viac na informácií a kompletný program festivalu nájdete na oficiálnej stránke www.multiplace.org.