Nitrianska kapela Desmod sa svojím aktuálnym singlom Zvukoprázdno rozhodla priblížiť širokej verejnosti svet nepočujúcich a poukázať na problémy spojené s ich hendikepom. Na avizovaný koncert v bratislavskom nákupnom centre Polus v rámci turné k novému albumu Iný rozmer prišlo niekoľko desiatok nepočujúcich i ďalších fanúšikov, aby si vypočuli pesničku naživo. Spevák Kuly však náhle ochorel a ostal úplne bez hlasu.

Fanúšikov tak prišiel na koncert aspoň pozdraviť. Napriek jeho hlasovej indispozícii a zrušenému vystúpeniu kapely Desmod v bratislavskom Poluse pesnička Zvukoprázdno venovaná nepočujúcim predsa len zaznela. Podľa organizátorov koncertu nepočujúci prijali kapelu s pochopením a tešili sa z prítomnosti všetkých členov na pódiu.

Nitrania zahrali pieseň z playbacku a nepočujúci si ju mohli vychutnať prostredníctvom simultánneho tlmočenia do posunkového jazyka. "Text piesne je prekrásny a deti sa nevedia dočkať, kedy sa ju naučia. Je pre nás česť, že práve kapela ako Desmod pre našu komunitu zložila pieseň. Odteraz si budeme Medzinárodný týždeň nepočujúcich spájať práve s ňou. Kulymu držíme palce, aby sa čím skôr vyzdravel a mohol naďalej rozdávať práve takú radosť, aku piesňou urobil nám," uviedla učiteľka zo špeciálnej školy pre sluchovo postihnuté deti Agáta Čermáková, ktorá na koncert prišla aj so svojimi žiakmi.



Nepočujúci využili stretnutie s celou kapelou vskutku naplno, nechýbala ani autogramiáda a fotenie. Fanúšikovia s Kulym a jeho spoluhráčmi oslávili aj získanie zlatej platne od vydavateľstva Universal za rekordný počet predaných kusov albumu Iný rozmer. Jeho vydanie ako aj celú promo aktivitu spojenú s informovaním verejnosti o svete nepočujúcich podporuje spoločnosť Slovak Telekom.

"Budem robiť všetko preto, aby som vyzdravel a svojim počujúcim i nepočujúcim fanúšikom všetko vynahradil," povedal po stretnutí s fanúšikmi dojatý Kuly.


Desmod - Zvukoprázdno

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Jozef Obert.