Americká spoločnosť Apple dnes o polnoci na Slovensku sprístupnila obchod s predajom hudby v digitálnom formáte iTunes Music Store. Stalo sa tak v rámci rozšírenia predaja do dvanástich krajín EÚ len týždeň po tom, ako bola na Slovensku uvedená obdobná služba MusicJet. Fanúšikovia si prostredníctvom iTunes budú môcť so slovenskými platobnými kartami kupovať hudbu z databázy viac než 18 miliónov skladieb.

Na stránke Macblog.sk sa už včera objavila informácia, že Apple plánuje od októbra sprístupniť najväčší hudobný obchod sveta pre slovenských, českých a poľských záujemcov o legálny nákup albumov a skladieb. Nakoniec bola služba nečakane spustená už dnes v noci. Okrem Slovenska, Českej republiky a Poľska sa iTunes Music Store spúšťa aj v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, na Malte a na Cypre.

Hudbu je možné nakupovať cez aplikáciu iTunes z osobných počítačov s operačným systémom Windows alebo Mac OS X a taktiež z mobilných zariadení od spoločnosti Apple s operačným systémom iOS. Ceny skladieb sa pohybujú od 0,69 eur po 1,29 eur. Kupujúci si môžu pred nákupom vypočuť krátke ukážky skladieb, ktorých dĺžka je zvyčajne 30 sekúnd. V prípade niektorých skladieb však majú ukážky až poldruha minúty.

Spustenie služby iTunes Music Store na Slovensku prichádza len týždeň po tom, ako svoju novinku na trh uviedla domáca konkurencia. Mobilný operátor Orange totiž 22. septembra v spolupráci so šiestimi najväčšími svetovými a domácimi vydavateľstvami (EMI, Sony Music, Warner Music, Universal Music, Supraphon a Opus) spustil službu MusicJet, o ktorej niektoré médiá písali ako o "svetovom iTunes na československý spôsob". Aplikácia ponúka databázu s viac ako 1,5 milióna skladieb, ktorá by sa podľa jej tvorcov mala každý mesiac rozširovať o niekoľko stoviek ďalších piesní.

Okrem podstatne menšej databázy je nevýhodou MusicJetu oproti iTunes najmä to, že v rámci služby sú skladby za poplatok (3,90 eur mesačne) dostupné iba na prehrávanie. Užívatelia si môžu budovať virtuálny playlist, ku ktorému však majú prístup iba online. Nejde teda o nákup hudby, ktorá by mohla byť počúvaná napríklad v aute alebo na mieste bez internetového pripojenia.

--
Zdroj: Macblog.sk, SITA
Foto: screenshot iTunes Music Store