Dobrý festival vlani vrátil kultúru na prešovský Amfiteáter, ktorý nebol funkčný dlhých desať rokov. Situácia v areáli sa postupne zlepšuje, a tak sa siedmy ročník podujatia v termíne 21. a 22. júna 2013 po druhýkrát uskutoční na tomto mieste. Organizátori veria, že problémy z minulého roka sa opakovať nebudú, zverejnili aj prvé mená z lineupu.

Z Prešova pochádza asi najviac známych mimobratislavských slovenských interpretov a hudobných skupín, ktoré patria k špičke v rámci svojho žánru. Miestny amfiteáter je kultúrnym stánkom, ktorý si Prešovčania vybudovali sami ešte v 50. rokoch minulého storočia. Počas svojej bohatej histórie hostil koncerty mnohých, nielen prešovských kapiel. Chiki Liki Tu-a v jeho budove dokonca mali skúšobňu a v zázemí pre kapely, ktoré sa nachádza pod pódiom, nahrávali v roku 1996 svoju prvú demo nahrávku.

Druhá šanca

Mnohí z aktívnych prešovských muzikantov majú na Amfiteáter veľa príjemných spomienok vďaka koncertom, ktoré na ňom zažili - či už ako hudobníci alebo ako diváci. Práve tento pocit nostalgie ženie aj organizátorov Dobrého festivalu, ktorý sa minulý rok presunul z areálu kúpaliska Delňa na "amfík". Jeho rekonštrukcia však ešte nebola úplne dokončená, a tak sa objavilo množstvo problémov, o ktorých sme informovali aj v našej reportáži. Napriek kritike sa organizátori rozhodli v nastúpenej ceste pokračovať a presvedčiť Prešovčanov, že aj na amfiteátri sa dá urobiť festival, ktorý bude skutočne dobrý.

Medzi prvými potvrdenými interpretmi ročníka 2013 sú Peter Nagy, Peter Lipa, Andrej Šeban, domáce kapely Chiki Liki Tu-a, Heľenine Oči, Mloci, Hrdza, či dídžeji Back2Love. Návštevníci Dobrého festivalu si vďaka špičke prešovskej hudobnej scény a ďalším účinkujúcim vychutnajú rockovú, popovú, jazzovú, bluesovú, ale aj tanečnú - houseovú a drum&bassovú - hudbu na troch pódiách: Dobrá hudba, Jack Daniel's Music Štart a Šariš Dobrá Piváreň. Chýbať nebude tradičný stánok Hare krišna, Detský kútik a Dobrí bojovníci.

Vlani na Dobrom festivale vystúpili napríklad anglický elektronický hudobník Goldie, medzinárodné zoskupenie N.O.H.A., skupiny IMT Smile a Para, český pesničkár Xindl X, dídžej a producent B-Complex a ďalší.

Redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér Dobrého festivalu. Ďalšie informácie o novinkách na Amfiteátri, programe, účinkujúcich, predpredaji a servise budú uverejňované priebežne na stránke Dobryfestival.sk a na Facebook stráne festivalu.

Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa, Peter Nagy