Ich webstránku vám Google neukáže, nenájdete Facebook, Youtube ani Soundcloud s ich menom a svoje turné nedokumentujú na žiadnom Instagrame. Hovoria za nich len kvalitné videá z koncertov a hŕstka nadšených recenzií, ktoré svorne tvrdia, že treba vstať od počítačov a ísť sa pozrieť na živé vystúpenie.

Internetové ticho, ktoré obklopuje španielsku kapelu Seward, je v komunikačnej záplave iných skupín nezvyčajné - hneď prezrádza trochu iný prístup tejto pätice muzikantov. A prináša vzácny pocit z objavovania hudby, ktorý pomaly ale isto mizne - že ste našli niečo iné, výnimočné, len vaše.

Seward Zdroj: Oscar Garcia

Zažiť koncert Seward

O hudbe Seward tak okrem ich EP hovoria predovšetkým záznamy zo živých koncertov. Tie sú aj najlepšou vstupnou bránou do sveta ich tvorby a skutočne vás prinútia doplniť zoznam svojich novoročných predsavzatí o "Zažiť koncert Seward" (čo mimochodom bude pomerné ľahké, kapela je totiž na zozname potvrdených účinkujúcich festivalu Bažant Pohoda 2014).

Ako teda znie tento záhadný a zároveň ospevovaný kvartet z Barcelony? Kombinácia kontrabasu, banja, elektronických samplov a živelných perkusií vytvára originálny zvuk, ktorý na prvé počutie pôsobí trochu chaoticky a neprístupne. Pri bližšom pohľade však ukazuje hlbokú potrebu kapely svojou hudbou komunikovať, dotýkať sa ľudí. Nie tým povrchným sociálno-sieťovým spôsobom, ale tak ozajstne, pomocou svojich nástrojov a energie.


V dlhých, neustále sa meniacich pesničkách frontman strieda nežné, introspektívne polohy a konfrontačné, agresívne deklamácie, podobne ako napríklad spevák The Antlers. Kontrastné prechody medzi intimitou folku a rockovým drajvom sú pre Seward typické. V jednej skladbe preletujú medzi nostalgickou romantikou, dialógom hlasu a jedného nástroja a až postrockovou erupciou, organickými ruchmi a nasamplovanými úryvkami.

Aj hračky treba počúvať pozorne

V tom spočíva aj náročnosť ich hudby – vyžaduje si plnú pozornosť poslucháča a iba toho naozaj sústredeného odmení jedinečným hudobným dobrodružstvom. Kapela nepodlieha kánonu sloh a refrénov a svoje skladby často pretína prudkými zmenami. Nezabúda ani na význam ticha - v úvode skladby Sesame prichádza do ticha ako prvý zvuk mechanickej, zotrvačnej hračky, na ktorú sa postupne nabaľujú kontrabas, banjo a vokál.


Dynamika kapely pripomína dobrý jazz, predovšetkým ten experimentálny, v ktorom je každý zvuk krokom do vzrušujúco novej krajiny. Hravosť naplno prejavuje predovšetkým bubeník, ktorý okrem obsluhy svojho nástroja stíha vyludzovať perkusné tóny aj na tele kolegovej basy, vlastných lícach či so sáčkom starých štupľov.

Toto však nie je kapela, ktorá experimentuje pre experiment a pre hudobné hračičky stráca samotnú hudbu. Rovnako ako svojím offline postojom, Seward svojou tvorbou pripomínajú, čo je pri hudbe naozaj podstatné – komunikácia, energia, emócia. Neviem sa dočkať, až to všetko z videí prenesú aj na trenčianske letisko.


Ak vám zachutilo, tu je niekoľko ďalších koncertných videí, ktoré sa oplatí vidieť.

http://vimeo.com/38310002
http://vimeo.com/35142578
http://vimeo.com/52042410
http://vimeo.com/24317140

Autorka: Michaela Kučová
Foto: Youtube