Dva roky po albume Splendor sa bratislavská inštrumentálna kapela The Ills chystá opäť do štúdia, aby mohla nahrať nové CD. Podobne ako pred dvomi rokmi, aj teraz sa skupina obracia na svojich fanúšikov s prosbou o pomoc.

"Pred dvomi rokmi sme takzvaný crowdfunding skúsili s malou dušičkou, ľudia ale na to zareagovali fantasticky a aj vďaka nim vznikol celý album, na ktorý sme dodnes patrične hrdí. Dnes to teda skúšame znova, prosíme ľudí o pomoc, aby za odmenu pomohli pri realizácii našej novej platne," uviedol gitarista Martin Krajčír.

Kampaň prebieha cez portál Indiegogo. Peniaze, ktoré sa v nej vyzbierajú, putujú priamo kapele, ktorá z nich bude financovať nahrávanie, zvukovú postprodukciu a lisovanie platne. Fanúšikovia tak môžu získať napríklad aj súkromný koncert, poďakovanie v booklete, originálne kresby a maľby súvisiace s obalmi kapely alebo špeciálne upravenú a vyzdobenú basgitaru, na ktorej hrali obaja basgitaristi počas piatich rokov doterajšej existencie The Ills.


Nový album The Ills vyjde v druhej polovici roku 2014 pod vydavateľstvom Exitab. Kapela sa do štúdia chystá vo februári a podľa vlastných slov bude nahrávať v dánskom meste Haderslev. Podobne ako pri svojom ostatnom albume Splendor, chce i na novom CD zachytiť energiu živých koncertov, a preto ju bude štvorica hudobníkov v štúdiu nahrávať naživo.

The Ills vznikli v roku 2008 ako obývačkový projekt, no už o pár mesiacov začali s koncertami. Skupina sa dosiaľ predstavila na festivaloch ako Pohoda, Waves alebo Wilsonic a okrem Slovenska si zahrala aj v Dánsku, Nemecku, Česku, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku. Na svojom konte má okrem spomínaného albumu Splendor aj debut To Wish Impossible Things z roku 2010 a dve EP platne.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Filip Drábek z vydavateľstva Exitab.

Foto: Jana Kočišová

Súvisiaci interpreti: The Ills