Česko-slovenský multižánrový a multigeneračný festival Cibula Fest, ktorý v pohraničnom pásme na letisku v Holíči každoročne v júli privíta viac ako 10-tisíc návštevníkov z oboch krajín, hlási prvé mená. Fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na Luciu Bílú a Arakain.

Festival, na ktorom v termíne 23. - 25. júla 2015 vystúpi špička slovenskej a českej populárnej hudby, sa uskutoční už po šiestykrát. Jednou z jeho hlavných hviezd bude nestarnúca Lucie Bílá. Tá vystúpi spolu s kapelou Arakain, s ktorou pred 30 rokmi začínala svoju hudobnú kariéru. I keď niekoľkonásobná Zlatá slávica po metalových začiatkoch postavila svoju popularitu na sólovej pop-rockovej dráhe, na kapelu, ktorá jej pred tromi desaťročiami dala príležitosť, nezabúda.

Návrat ku koreňom

Hoci Lucie Bílá ovládla popovú scénu a Arakain sa dostal na pomyselný trón českého heavy metalu, svoje sily opäť spoja, a to aj napriek žánrovej rôznorodosti. Festivalovému publiku sa predstavia vo svojej jedinečnej forme, ktorú už fanúšikom priniesli pred tromi rokmi počas Arakain XXX Best of Tour 2012.

"S Luckou sa nám vždy skvelo hrá a spolupracuje. Pri každom koncerte nás teší jej zaujatie a srdce, s ktorým ku všetkým vystúpeniam pristupuje. Preto sme ju tento rok trochu neplánovane oslovili. A aj keď sme si boli vedomí jej obrovského pracovného vyťaženia, opäť urobila všetko preto, aby s nami mohla koncerty absolvovať. Veríme, že to bude zážitok nielen pre nás, ale predovšetkým pre fanúšikov," uviedol gitarista a zakladateľ Arakainu Jiří Urban. O tom, že Lucie Bílá a Arakain prídu na Slovensko skvele zohratí, svedčí nabitý kalendár spoločného českého turné. V rámci neho od marca do mája spoločne odohrajú vyše 20 koncertov.


Lucie Bílá pôsobila v kapele Arakain v začiatkoch svojej kariéry v 80. rokoch minulého storočia, pričom s formáciou nahrala skladby ako Zimní královna, Cornouto či Dotyky. Odvtedy spolu sporadicky koncertovali, pričom v posledných rokoch sa speváčka ku kapele vracia čoraz častejšie. Desiatky spoločných vystúpení odohrali v roku 2012, kedy skupina oslavovala svoje 30. výročie. V kapele Arakain od jej vzniku v roku 1982 spievali viacerí speváci, vrátane Aleša Brichtu a Petra Kolářa. V súčasnosti kapelu tvoria Jan Toužimský (spev), Mirek Mach (gitara), Zdeněk Kub (basgitara), Lukáš Doksanský (bicie) a spomínaný gitarista Jiří Urban. Arakain na aktuálnom turné zahrajú okrem svojich klasík aj skladvy z najnovšieho albumu Adrenalinum (2014). 

V minulosti sa v rámci Cibula Festu na letisku v Holíči predstavili interpreti ako Kabát, No Name, Horkýže slíže, Desmod, Inekafe, Čechomor, Olympic, Kryštof, Chinaski, Tomáš Klus, Dalibor Janda či Divokej Bill. V minulom roku sa medzi headlinermi navyše objavil aj prvý zahraničný hosť, nemecká synthpopová legenda Alphaville. Tento rok organizátori okrem bohatého hudobného programu sľubujú aj vynovený areál s množstvom atrakcií pre mladých aj rodiny s deťmi.

Lákavá je aj cena lístkov - do konca marca si ich môžete zabezpečiť za zvýhodnenú cenu 17 eur na všetky tri dni v sieti Predpredaj.sk. Od apríla sa bude cena vstupenky opäť navyšovať.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Dodo Mikláš z Access Production.

Súvisiaci interpreti: Arakain, Lucie Bílá