Česká hudobná hviezda Janek Ledecký a americký režisér Robert Johanson chystajú na bratislavskej Novej scéne svetovú premiéru nového muzikálu. Po úspešnom Hamletovi predstavia muzikálový prepis ďalšej Shakespearovej drámy Othello, ktorá sa stala symbolom lásky zničenej diabolskými intrigami a chorobnou žiarlivosťou.

William Shakespeare napísal túto tragédiu pre divadlo Globe v roku 1603. Od tých čias hru inscenovali v stovkách divadiel na celom svete a dočkala sa aj šiestich slávnych filmových spracovaní. Zatiaľ jediným úspešným zhudobnením tejto drámy je Verdiho klasická opera z roku 1887.

Jan Ledecký a Robert Johanson nechceli prerozprávať klasickú drámu len hudbou, prišli s novým pohľadom. "Zistili sme, že nás bude najviac baviť, keď túto slávnu drámu posunieme do rýdzej súčasnosti. Za posledných desaťtisíc rokov sa vyvíjali len technológie, ľudské vášne - láska, nenávisť, túžba po moci, žiarlivosť zostávajú rovnaké ako na úsvite dejín," zdôvodnil v Bratislave na stretnutí s médiami český skladateľ a textár Janek Ledecký. "Toto je práve na Shakespearovi úžasné, že ten jeho príbeh funguje bez zmeny jedinej vety v súčasnosti úplne rovnako skvelo ako v 17. storočí," dodal.

Známy príbeh z pohľadu zloducha

Ledecký stojí aj za úspešným muzikálovým projektom Hamlet. Ten vyrazil na svoju víťaznú púť v roku 1999 v Prahe a okrem USA zbiera trofeje v Európe i Ázii. Počet jeho repríz sa blíži k dvom tisíckam a počet divákov prekročil jeden milión. V novom muzikáli prináša hudobník ďalšiu Shakespearovu drámu, ako však už názov Iago naznačuje, príbeh rozpovie z pohľadu najslávnejšieho zloducha. Navyše tvorcovia príbeh premiestnili z Benátok do Ženevy. Othello v ich poňatí je bývalým dôstojníkom americkej armády arabského pôvodu, ktorý má za sebou množstvo vyznamenaní a ktorý sa napriek tomu, že nie je praktikujúcim moslimom, rozhodne po vojne v Perzskom zálive odísť do vojenského dôchodku, pričom si zarába na živobytie šéfovaním zvláštnym jednotkám.

"Vojaci, ktorých riadi, vyzerajú podobne, ako tí oficiálni, no riešia aj vojenské misie, pod ktoré sa nechce nikto podpísať a sú za to trikrát lepšie platení," ozrejmil známy hudobník. 
Hlavné postavy dvojica tvorcov zasadila do prostredia fiktívnej pevnosti Citadel kontrolovanej spriatelenými arabskými jednotkami, kde sa ešte stále nevera trestá ukameňovaním. "Na Blízkom východe to dodnes tak chodí, ženu tam kvôli nevere ukameňujú dokonca v polčase futbalového zápasu, tým pádom i tragédia nášho príbehu naberá celkom jasné a jednoznačné kontúry," priblížil Ledecký.

Janek Ledecký predstaví na jeseň muzikál Iago Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Iago je podľa neho jedným z najsympatickejších shakespearovských zloduchov vôbec. "Kedykoľvek, keď v divadle niekto príde s myšlienkou dramaturgicky uchopiť Shakespearovho Othella, všetci herci sa vždy bijú o rolu Iaga. Tá je strašne vďačná, preto sme sa chytili práve jeho," podotkol hudobník a o novom muzikále prezradil ešte jednu zaujímavosť: "Dovolili sme si na konci oproti Shakespearovi vsunúť taký malý happy end. Nespočíva v tom, že by to Desdemona prežila, ale v tom, že to na Iaga nepraskne, čo mi pripadá veľmi súčasné. V tom našom predstavení Iago v závere triumfuje."

Slováci ich na kastingu očarili

Hudobník v týchto dňoch vyberá na Novej scéne spolu s americkým režisérom a dramatikom Robertom Johansonom uchádzačov o hlavné postavy do muzikálu. Interpreti, ktorých mali zatiaľ možnosť vidieť, predčili očakávania. "Bol som šokovaný, všetci, čo prišli na konkurz, boli prijateľní, mali nádherné hlasy, a boli tam aj dievčatá, ktoré mali len 14, latku nasadili skutočne vysoko," uviedol Johanson. "Zistili sme, že môžeme zobrať ktoréhokoľvek z nich. Teraz máme pred sebou výzvu vybrať z výborných tých úplne najlepších," priznal známy režisér a dramatik.

"Janek mi hovoril, že budem čumieť na to, aké sú tu talenty. Pracoval som už so stovkami ľudí po celom svete a to, čo sa obvykle na konkurzoch stáva je, že prídu ľudia, ktorí napríklad úžasne spievajú, ale nevedia sa hýbať alebo naopak a tu ktokoľvek prišiel, predviedol takú ligu spievania, že som nechápal a všetci zároveň krásne tancovali, takže sme si to veľmi užívali," poznamenal Johanson. "Tu je to skutočne iná liga, všetci zaspievali akceptovateľne, niektorí spievali lepšie a niektorí mimoriadne, nastavili perfektný štandard," povedal pre TASR Janek Ledecký. Spokojnosť vyjadril i s pohybovou zdatnosťou uchádzačov. "Všetci to predviedli, vôbec neviem, kde tu na to chodíte."

Robert Johanson a Janek Ledecký Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Ledecký už pre TASR potvrdil niekoľko mien, ktoré sa v novej produkcii objavia a miesto v titule Iago majú isté. "Vedeli sme hneď od začiatku, že Cassia, ktorý musí vyzerať ako kapitán univerzitného tímu amerického futbalu a musí to byť skvelý tenor, stvárni Patrik Vyskočil, ktorý mi hral v Hamletovi Laertesa, je presne ten typ. A dorazil Juraj Bača, z toho sme sa úplne posadili na zadok," prezradil mená úspešných umelcov. V rámci kastingu zažiarili Dominika RichterováLukáš Adamec či tanečník Ivan Martiš. "Myslím si, že Dominika Richterová bude úžasná Desdemona," dodal Ledecký a tiež naznačil, že rolu Iagovej ženy Emilie dostane Mirka Partlová.

Svetovú premiéru muzikálu Iago uvedie Divadlo Nová scéna 15. a 16. septembra. "Budeme ho prevádzkovať minimálne jednu sezónu a potom sme dohodnutí v rámci spolupráce s Divadlom Hybernia v Prahe, ktoré tento projekt uvedie v českej verzii," informovala riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová. Viac sa o novom muzikálovom spracovaní Othella dočítate na oficiálnej stránke www.iagomusical.cz.

Zdroj: TASR + SITA
Foto: TASR - Jakub Kotian

Súvisiaci interpreti: Janek Ledecký