Po vydaní debutu Po kopcoch v županoch v roku 2010 sa dlho zdalo, že prvý album bratislavskej skupiny Hvozd bude zároveň posledným. No po takmer dekáde pauzy sa kapela vracia a v týchto mesiacoch nahráva podklady na nový album. Prvý raz naživo v novej zostave zahrala na udeľovaní cien Biela vrana, ktoré sa bude dať pozrieť online už túto nedeľu 24. januára.

Kostrou Hvozdu je sesterská dvojica Lucia Chuťková a Ivana Tirpáková a korene kapely siahajú až na začiatok tisícročia. V tom čase boli často prirovnávané napríklad k Tornádo Lue alebo Psím vojákom, ktorým pomerne často predskakovali. V priebehu rokov sa ich zvuk ustálil na poetickej kombinácii dvoch hlasov s výrazným klavírom a akordeónom, na mieste, odkiaľ je rovnako blízko k šanzónu aj punku.

Na albume Po kopcoch v županoch, ktorý je po 10 rokoch po prvý raz dostupný už aj na streamingových službách, sa producentsky podieľal Tomáš Sloboda a vydalo ho vydavateľstvo Slnko Records. Práve z tohto albumu zahral Hvozd v 5-člennej zostave s bubeníkom Mariánom Slávkom, basgitaristom Petrom Čaputom a trubkárom Karolom Šípošom skladby na Bielej vrane, tento rok venovanej pamiatke Juraja Kušnierika. Biela vrana je slovenské ocenenie pre ľudí, ktorí preukázali občiansku odvahu a potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov.

Zrušená Pohoda dala impulz

Absencia aktivity v ich prípade neznamenala stratu kontaktu s umeleckou scénou. Počas kapelovej pauzy Lucia komponovala hudbu napríklad pre predstavenia Slovenského národného divadla alebo hrala v projekte DRŤ, vyštudovaná animátorka Ivana zase pracovala na známych večerníčkoch Mimi a Líza a Websterovci. "Prvým impulzom začať znovu hrať bolo pozvanie Hvozdu na festival Pohoda 2020. Nakoľko sa festival kvôli obmedzeniam zrušil, začali sme sa stretávať a zistili, že kreatívna spolupráca funguje a máme nápady na nové skladby," vysvetľuje Ivana Tirpáková. V štúdiu tak už niekoľko mesiacov pracujú na nových skladbách.

Okrem skladieb na nový album pracuje aktuálne Hvozd aj na remasteringu starších demo nahrávok z rokov 2002 až 2005. Tie vyjdú digitálne premiérovo, keďže v minulosti kolovali len z ruky do ruky na napálených CD nosičoch. Sledovať udeľovanie cien Biela vrana môžu diváci 24. januára na stránke bielavrana.sk alebo facebookových profiloch spriaznených festivalov Pohoda, Atmosféra a Plody doby. Stream odštartuje symbolicky o 17:11.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Filip Drábek. Text správy sme doplnili.

Foto: Ctibor Bachratý