Odovzdávanie cien najlepším umelcom britskej hudobnej scény tento rok nezažilo veľké faux pas akým bolo vlani prerušenie ďakovnej reči Adele. Hviezdna speváčka zrejme organizátorom ich prešľap stále neodpustila, tentokrát pre istotu ani neprišla. Najväčším prekvapením bol úspech nováčika Bena Howarda, ktorý získal dve sošky.

Najdôležitejšia udalosť v britskom hudobnom svete sa opäť konala v londýnskej O2 aréne, z ktorej vítali priaznivcov najprv Muse a ich rockovo-orchestrálne Supremacy. Aktuálny, v poradí už štvrtý singel z albumu The 2nd Law mal byť podľa tamojších médií ústrednou témou k poslednému filmu o agentovi Jamesovi Bondovi. Napokon sa tak nestalo, no aj otvorenie Brit Awards 2013 je pre jednu z najlepších rockových kapiel súčasnosti dobrou vizitkou.


Matthewa Bellamyho pri mikrofóne vystriedal moderátor James Corden, ktorý sprevádzal programom už po štvrtýkrát. Práve on sa pred rokom postaral o spomínaný trapas s Adele. Ako sa s ním vysporiadala, sa dočítate nižšie. Najprv si však zhrňme, ktorí interpreti zožali tento rok najväčší úspech.

Sandé nesklamala, Howard prekvapil

Začiatok i koniec patrili favorizovanej Emeli Sandé, okolo ktorej celý večer visela otázka: potvrdí výber kritikov z roku 2012? Najprv si prevzala cenu za najlepšiu britskú interpretku a nakoniec uzatvorila galavečer prebratím si ocenenia za najlepší album roka a medley z hitov ClownNext To Me. S nahrávkou Our Version Of Events sa tak pridala k Adele a Florence Welch, ktoré tiež najprv získali Cenu britských kritikov (Critics' Choice určujúca budúce hviezdy spomedzi nových mien na scéne) a neskôr správnosť ich výberu potvrdili triumfom v hlavnej kategórii.

Dve sošky z dielne výtvarníka Damiena Hirsta si tento rok prevzal bývalý študent žurnalistiky Ben Howard. Vďaka poslucháčom BBC Radio 1 porazil v kategórii Britský nováčik aj novinármi ospevované mená ako Jake Bugg, Alt-J alebo Jessie Ware. Taktiež prebral bodkovaného "Brita" za najlepšieho britského interpreta. Tým nepotešil rapera, speváka a producenta Plan B či tento rok mimoriadne úspešného škótskeho dídžeja Calvina Harrisa.


Britské "gramofóniky"

Ďalšími ocenenými pripomínali tohtoročné Brit Awards skôr ostrovnú odrodu Grammy 2013. Folk-rocková skupina Mumford  & Sons síce podľa odborníkov zo svojej domovskej krajiny nenahrala najlepší album minulého roka, no možno zámorský úspech spred dvoch týždňov ju vystrelil "aspoň" na pozíciu najlepšej domácej skupiny. Podobne ako v Los Angeles, aj v Londýne predviedli naživo svoj doteraz najväčší hit I Will Wait.

Dave Grohl oznámil víťazov v rámci medzinárodných kapiel a keďže boli The Black Keys neprítomní, ďakoval za nich. Ani v britskej monarchii neodišiel Frank Ocean naprázdno. Mnohé koncoročné rebríčky označili práve jeho debut za najlepší album, a preto si vyslúžil prvenstvo v kategórii Najlepší medzinárodný interpret. Ženskou jednotkou sa druhýkrát po sebe stala Lana Del Rey. V ďakovnej reči hovorila o svojom živote v Londýne, ale aj o tom, že priamo tu napísala svoju megaúspešnú prvotinu.

Americké vystúpenia zatienili britský humor

Anglické médiá riešili týždeň pred galavečerom súhrn trapasov a faux pas uplynulých ročníkov. Ešte stále intenzívne rezonoval škandál z minulého roka, keď kvôli 12-minútovému vystúpeniu kapely Blur bol moderátor "nútený" predčasne ukončiť ďakovnú reč speváčky Adele ocenenú v prestížnej kategórii Britský album.

Hoci bol tento rok pokojný, nechýbali narážky práve od Adele, ktorá na udeľovanie cien ani neprišla. "Nebudem dlho ďakovať, aby ste dnes v noci nemuseli kvôli mne prerušiť ďakovnú reč za najlepší album," vyjadrila sa prostredníctvom videopozdravu interpretka a spoluautorka najlepšieho britského singla – bondovky Skyfall. Ocenenie získal aj druhý spoluautor a producent skladby Paul Epworth (Britský producent roka).

Moderátor James Corden sa po týchto Adeliných slových radšej štyrikrát uisťoval, či bol strohý videopozdrav prehratý bez problémov. Tým, že viac v ďakovačke povedať nechcela, vlastne povedala všetko - zrejme má ešte stále na "Brits" ťažké srdce. Hlavným dôvodom jej neúčasti je však to, že sa chce v Los Angeles čo najlepšie pripraviť na nedeľné vystúpenie v rámci Oscarov, kde Skyfall odznie prvýkrát naživo. Mimochodom, Cordenovi sa podarilo vyvolať menší rozruch aj tento rok, keď si sadol na moderátora verejnoprávneho rádia Nicka Grimshawa, pobozkal ho na pery a robil si posmechy z jeho "erekcie".

Viac ako žarty však zaujali vystúpenia. Aj keď sa "otvárak" podaril domácim Muse na jednotku, v kvalite vystúpení mala včera navrch bývalá britská kolónia. Justin Timberlake exceloval exkluzívnou svetovou premiérou svojej čerstvej novinky Mirrors v skrátenej verzii. Jeho celú dĺžku ponúka ako bonus, keď si poslucháči predobjednajú jeho nový album. Vystúpenia sa zúčastnili vokalisti aj jeho bigband. Z pohľadu šou ale najviac očarila Taylor Swift predvedením choreografie a ohňovo-svetelnej akcie k aktuálnemu singlu I Knew You Were Trouble. Prišla ako dobré dievča v bielom, odchádzala ako drsná rebelka v čiernom.


Brit Awards 2013 - prehľad ocenených interpretov:
 
Britský nováčik:
Alt-J   
Ben Howard
Jake Bugg   
Jessie Ware   
Rita Ora


Britská interpretka:
Amy Winehouse
Bat for Lashes 
Emeli Sandé
Jessie Ware
Paloma Faith 

Britský interpret:
Ben Howard
Calvin Harris   
Olly Murs   
Richard Hawley   
Plan B 

Britská skupina: 
Alt-J
Mumford & Sons
Muse   
One Direction   
The xx 


Britský interpret s najlepšími vystúpeniami:
Coldplay
Mumford & Sons   
Muse   
The Rolling Stones   
The Vaccines 

Britský producent roka: 
Damon Albarn
Jake Gosling
Paul Epworth

Britský singel: 
Adele - Skyfall
Alex Clare - Too Close
Coldplay a Rihanna - Princess of China
DJ Fresh feat. Rita Ora - Hot Right Now
Emeli Sandé - Next To Me
Florence & The Machine - Spectrum
James Arthur - Impossible
Jessie J - Domino
Labrinth feat. Emeli Sandé - Beneath Your Beautiful
Olly Murs feat. Flo Rida - Troublemaker
Rita Ora feat. Tinie Tempah - R.I.P.
Rizzle Kicks - Mama Do The Hump
Robbie Williams - Candy
Rudimental feat. John Newman - Feel The Love
Stooshe - Black Heart

Britský album roka: 
Alt-J - An Awesome Wave
Emeli Sandé - Our Version Of Events
Mumford & Sons - Babel
Paloma Faith - Fall To Grace
Plan B - Ill Manors 

Medzinárodná skupina: 
Alabama Shakes
The Black Keys
Fun
The Killers
The Script 

Medzinárodná interpretka:
Alicia Keys
Cat Power
Lana Del Rey
Rihanna
Taylor Swift 

Medzinárodný interpret:
Bruce Springsteen
Frank Ocean
Gotye
Jack White
Michael Bublé

Autor: Marek Majzon
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Ben Howard, Emeli Sandé