V priestoroch košickej Historickej radnice a v bratislavskom Istropolise sa v rámci festivalu One Day Jazz predstavia hudobníci Frank McComb, Andrej Šeban band a jazzové trio Depart Refire s Martinom Valihorom. Podujatie sa bude konať v dňoch 26. a 27. február.

Najväčším lákadlom tohtoročného One Day Jazz Festivalu je americký hudobník Frank McComb. Famózneho speváka a hráča na klávesové nástroje vo svete označujú za pokračovateľa Donnyho Hathawaya alebo Stevieho Wondera. Jeho vystúpenia sú veľkým zážitkom aj pre širšie masy, o to viac pre jazzových fajnšmekrov. Na Slovensku sa predstaví po prvýkrát. Na bicie nástroje ho bude sprevádzať Martin Valihora a na basgitaru Reggie Washington.

Frank McComb nahrával a vystupoval s mnohými hudobnými hviezdami zahŕňajúc mená ako Prince, Marcus Miller, Chaka Khan, Patrice Rushen, Terri Lynn, Anastasia, Fred Hammond, John P. Kee a ďalší. Virtuózny spev a hra na klavíri z neho nespravili len nepostrádateľného a veľmi žiadaného multiinštrumentalistu, ale aj obľúbeného showmana na soulovej, jazzovej a R&B scéne. V priebehu svojej kariéry vydal jedenásť albumov, deväť z nich si vydal sám. Na albume A Tribute To The Masters vzdal hold hudobníkom, ktorí ho najviac ovplyvnili a inšpirovali - Chickovi Coreovi, Herbiemu Hancockovi, Ramseymu Lewisovi i Georgeovi Dukeovi. 

Frank McComb - Love, love, love (Live)

Okrem Franka McComba sa v Košiciach predstaví aj jazzové trio Depart Refire, ktoré tvoria Martin Valihora na bicích, Harry Sokal na saxofóne a Heiri Känzig na kontrabase. Virtuózny sólisti tohto power tria hrávajú úžasný mix vzrušujúcich rytmov a podmanivé melódie. Ich výkony im poskytujú bohaté množstvo príležitostí na hranie expresívnych, odvážnych sól, ktoré im dopĺňali ich jemnú, ale iskrivú skupinovú prácu.

Depart Refire - Moods

Na One Day Jazz Festivale odohrá svoj set aj gitarista Andrej Šeban so svojou omladenou kapelou plnou energie a muzikantskej vášne v zložení Daniel Špiner – klávesy, Peter Rusňák – basgitara a Michal Fedor - bicie. Jeho koncerty sľubujú viacrozmerný, ba až pohlcujúci zážitok s priestorom pre hudobno-duševnú improvizáciu. U Andreja je známe, že každý jeden jeho koncert je jedinečný a presne taká bude aj ôsma séria One Day Jazz Festivalu.

Andrej Šeban - Bezvetrie

Redakciu Hudba.sk informovala Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu.

Foto: One Day Jazz PR

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban, Martin Valihora