Ako sme už avizovali, Katarína Knechtová sa v novom singli, ktorý nahrala pre nadáciu Dobré zo Slovenska, vracia k akustickému zvuku. Príjemná pieseň s názvom Záchranná sieť už znie v slovenskom éteri a speváčka ju zverejnila aj na svojom oficiálnom YouTube kanáli.

Novinka vznikla v spolupráci s Rasťom Kopinom z kapely Nocadeň, ktorý napísal text, kým Katarína, inšpirovaná svojím minuloročným akustickým turné, zložila hudbu. Tá je veľkým odklonom od tvorby z jej posledného albumu Tajomstvá (2012). Namiesto elektroniky v skladbe dominuje klavír a gitara, v druhej časti dokonca pieseň inštrumentálne vygraduje s podmanivým zvukom akordeónu.

Už od začiatku bolo jasné, že pôjde o skladbu s benefičným odkazom, no jej tvorba nebola jednoduchá. "Pieseň vznikla trošku v zlosti. Stala som sa totiž tvárou nadácie, ktorá si dala za cieľ podporiť Hniezda záchrany, preto sa pieseň volá Zachranná sieť. Pôvodne to však mala byť iná pieseň, na ktorej som spolupracovala s nemenovaným producentom. Ale tá spolupráca nedopadla dobre, nebola som spokojná na žiadnom fronte. A tak som sa rozhodla začať odznova a na vlastnú pasť," priznala Katka Knechtová.

Katarína Knechtová sa vracia k akustickému zvuku Zdroj: Facebook.com/katarinaknechtovaofficial

V štúdiu vytvorila superkapelu

Finálnu podobu piesne nahrávala v Prešove, kde na nej pracovala takmer tri mesiace. V štúdiu dala dokopy priam "superkapelovú" zostavu ostrieľaných hudobníkov - na bicie hrá Tomáš Višňovský z Chiki Liki Tu-a, gitaru nahral medzinárodne uznávaný prešovský virtuóz a experimentátor David Kollar, basgitaru Kamil Grebeň (Vidiek, Hugo D'Gen) a spomínaným akordeónovým sólom prispel Dano Špiner (Katka Koščová, Andrej Šeban Band).

Klavír a perkusie si speváčka a skladateľka nahrala sama. "Ako to už u mňa väčšinou býva, prišlo to neplánovane. Len tak som dostala chuť si zahrať a prišiel nápad. Upadnem do stavu nevedomia a len hľadám, čo niekde v sebe počujem. Keď som išla do štúdia, mala som už konkrétnu predstavu o aranžmáne. No a ľudia, s ktorými som nahrávala, samozrejme prispeli k výsledku," priblížila Katka detaily vzniku svojho nového singla.


Zdravý lokálpatriotizmus na pomoc chorým deťom

Záchranná sieť má aj skutočné záchranné poslanie. Katarína nový singel zložila špeciálne pre organizáciu, ktorá popri zviditeľnovaní kvalitných slovenských výrobkov pomáha detským pacientom. "Pieseň má upozorniť na nadáciu Dobré zo Slovenska, ktorá sa chce zameriavať na pomoc deťom v Hniezdach záchrany. Kúpou produktov Dobré zo Slovenska prispievate na nadáciu a zároveň podporujete slovenské produkty vyrobené na Slovensku. Dva v jednom," hovorí s úsmevom.

Prešovčanka pieseň odpremiérovala naživo na benefičnom podujatí, ktoré sa konalo 26. novembra v Bratislave. Speváčka, ktorá sa na jeseň stala tvárou nadácie, vtedy skladbu do života uviedla so slovami, že sa v nej chcela vyhnúť zbytočnému pátosu a klišé, ktoré v sebe zväčša piesne pre rôzne nadácie nesú. Jej zámerom bolo, aby si v piesni každý našiel to podstatné, to dobré. "Keď som dostala tú ponuku, nedokázala som povedať nie. Pravdupovediac, po projekte s takýmto poslaním som už dávno túžila," povedala Katarína na novembrovej akcii nadácie.

Speváčka, ktorá momentálne oddychuje na dovolenke v Indii, chystá po návrate ďalšie hudobné prekvapenie. Už onedlho totiž prezradí detaily exkluzívneho turné. Viac informácií už čoskoro na www.katarinaknechtova.com a www.facebook.com/katarinaknechtovaofficial.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Hana K.

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová