Účastník minuloročného vydania speváckej šou The Voice Česko Slovensko, John Boyd, zverejnil vo štvrtok nový videoklip k piesni Change the Rules, ktorá hovorí o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a takisto slovenskej spoločnosti adresuje výzvu pokračovať v tlaku, aby Ján "nezomrel márne".

Emocionálne nabitá pieseň v krátkosti rozpráva príbeh o vražde, najmä však slovenskú spoločnosť vyzýva pokračovať v tlaku, aby bola Kuciakova práca v odhaľovaní zločinov, kvôli ktorej bol spolu s Martinou Kušnírovou zavraždený, dotiahnutá do konca. "Teraz sa vojna iba začala, nestačí len plakať," spieva Boyd veľmi trefne v piesni, ktorá je viac než len poctou kolegovi.

"Keď sa ťa pokúsili umlčať, môj priateľ, státisíce hlasov začali z plného hrdla kričať: Ján, zmenil si pravidlá hry, už nikdy nebudú ako predtým (zmenil si pravidlá hry). Ján, tvoja smrť nebola márna, ale je to taká škoda. Zmenil si pravidlá hry," znie v emotívnom refréne, v ktorom sa konštatovanie o naštartovaných pohyboch v spoločnosti mení na výzvu celému Slovensku, aby v nich pokračovalo: "Zmeňme pravidlá hry! Zmeňme pravidlá!" opakuje Boyd, pričom jeho slová naberajú na význame najmä v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Jeho slová pritom na podklade akustickej gitary a jednoduchej no funkčnej rytmiky umocňujú najmä zimomriavkové husľové sóla.


John Boyd pochádza zo Škótska, no už viac ako 30 rokov žije so svojou rodinou na Slovensku. Dlhé roky pracuje aj ako investigatívny novinár, tragédia z konca februára 2018 sa ho preto dotkla mimoriadne silno na to, aby o nej mohol napísať. Pieseň Change the Rules je Johnova druhá pieseň od okamihu, keď úspešne prešiel cez tri kolá súťaže The Voice Česko Slovensko 2019, čeliac silnej mladšej konkurencii. Oficiálne vstúpil na slovenskú hudobnú scénu v júni minulého roka veselým singlom Bratislava #blavababa, kde vyznal lásku nášmu hlavnému mestu.

Za produkciou vizuálu aj samotnej piesne stojí DTNT Records, rovnako ako v prípade spomínanej Boydovej skladby o Bratislave. V roku 2020 plánuje John vydať oveľa viac nových a rezonujúcich piesní a zároveň aj svoj prvý album.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol John Bond. Text správy sme doplnili a upravili.

Foto: artwork