Uplynulo už päť rokov od tragickej udalosti, ktorá šokovala Slovensko aj svet. Päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorú si pripomíname práve dnes. Speváčka Katarína Koščová túto udalosť pripomína emotívnou baladou, ktorá nemá názov, má iba venovanie – Martine a Jánovi.


Autorkou silného textu je práve Katarína Koščová, ktorá ho napísala pred troma rokmi na hudbu Vladimíra Martinka. Pôvodne sa pieseň mala objaviť vo filme Sviňa z dielne tvorcov Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, v ktorom nakoniec neodznela a priaznivci prešovskej speváčky ju tak spoznávajú až dnes.

"Pamätám si ako mi to po prvej správe úplne nedošlo v celej hĺbke a šírke. Aj na ten pocit, keď mi to konečne došlo. Na tú hrôzu, paniku, bezmocnosť, na také drobné detaily, že na ich stole ostala šálka s čajom, ktorú si Martina robievala po káve," uviedla dnes Katarína Koščová na svojom facebookovom profile.


"Pamätám si na istú formu úľavy a hrdosti, keď sa začali protesty. Keď som videla tie plné námestia ľudí, ktorí volali po spravodlivosti, po slušnom Slovensku. Mesiace! Ako sme tam stáli všetci spolu a našli sme prienik v našich morálnych svetoch. Spojili nás. Martina a Ján nás na istú chvíľu spojili. A ja často a dnes špeciálne myslím na nich, na ich rodiny, na to, či sa raz dočkáme spravodlivosti aj toho slušného Slovenska… A často myslím na ten prienik. Upínam sa k tomu. S niektorými ľuďmi sú tie prieniky veľké, s niektorými drobné, no mám pocit, že v dejinách išlo vždy najmä o tie prieniky, o pootvorenie dverí…," pokračovala speváčka.

"Pred tromi rokmi som na hudbu Vladimíra Martinku napísala text a spevovú linku. Bola to pôvodne pieseň k filmu Sviňa a témou mal byť práve Ján s Martinou. Vo filme nakoniec nezaznela, ale ostala nám v šuflíku a my sme sa rozhodli ten šuflík dnes otvoriť," dodala Koščová.

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová