Anglická indierocková kapela The Charlatans oznámila, že v máji vydá trinástu štúdiovku s názvom Different Days. Novinka sa dostane na trh v piatok 26. mája a k dispozícii bude na CD, vinyle, kazete či v digitálnej podobe.

Okrem pevnej zostavy formácie - speváka Tima Burgessa, basgitaristu Martina Blunta, gitaristu Marka Collinsa a klávesáka Tonyho Rogersa sa na albume podieľali aj viacerí známi hudobníci. Medzi nich patria napríklad bubeníci Peter Salisbury, známy z už nefungujúcej formácie The Verve, a Stephen Morris zo skupiny New Order, ktorí tak počas nahrávania zastúpili zosnulého člena The Charlatans Jona Brookesa.

Na štúdiovku prispeli napríklad aj gitarista už nefungujúcej kapely The Smiths Johnny Marr, Anton Newcombe z formácie The Brian Jonestown Massacre či Gillian Gilbert z New Order. Okrem nich na novinke spolupracoval tiež gitarista a spevák už nefungujúcej skupiny The Jam Paul Weller, ktorý je jedným z autorov piesne Spinning Out.

Tracklist albumu Different Days: 

1. Hey Sunrise (feat. Peter Salisbury & Stephen Morris)
2. Solutions (feat. Stephen Morris & Nik Void)
3. Different Days (feat. Johnny Marr & Sharon Horgan)
4. Future Tense (feat. Ian Rankin)
5. Plastic Machinery (feat. Johnny Marr & Anton Newcombe)
6. The Forgotten One (feat. Kurt Wagner)
7. Not Forgotten feat. (Johnny Marr & Anton Newcombe)
8. There Will Be Chances (feat. Peter Salisbury)
9. The Same House (feat. Gillian Gilbert & Stephen Morris)
10. Over Again (feat. Donald Johnson & Nik Void)
11. Lets Go Together (feat. Peter Salisbury)
12. The Setting Sun
13. Spinning Out (feat. Paul Weller)

Kapela The Charlatans od svojho vzniku v roku 1989 uviedla na trh dvanásť štúdioviek. Všetky sa dostali do prvej štyridsiatky britského albumového rebríčka, pričom tri z nich - debut Some Friendly (1990), The Charlatans (1995) a Tellin' Stories (1997) - sa umiestnili na prvej priečke. Medzi ich ďalšie komerčne úspešné nahrávky patria napríklad aj Up to Our Hips (1994), Us And Us Only (1999), Wonderland (2001), Simpatico (2006) či zatiaľ posledná štúdiovka s názvom Modern Nature (2015). Na konte majú tiež päť kompilácií a tri živé albumy.

Formáciu momentálne tvoria spomínaní Tim Burgess, Martin Blunt, Mark Collins a Tony Rogers. V skupine však v minulosti pôsobili aj spevák Baz Ketley, gitarista Jon Day či klávesák Rob Collins, ktorý zahynul pri autonehode v roku 1996. Spomínaný Brookes, ktorý hral v kapele od jej vzniku, skonal v roku 2013 na rakovinu. 

Zdroj: SITA (Gigwise.com, archív)
Foto: Facebook.com/thecharlatans

Súvisiaci interpreti: The Charlatans