Po siedmich úspešných albumoch a viac ako 20-ročnej činnosti prichádza Preßburger Klezmer Band s novým projektom Baladen. Ako napovedá názov, album je zameraný na balady. Krst nahrávky sa uskutoční už v nedeľu 25. marca v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave.

Zohraná zostava Preßburger Klezmer Band sa v posledných rokoch zameriavala najmä na tanečnejšiu hudbu s pečiatkou klezmer, ktorú na albumoch Tants Mit Mir (2012) a Tsvantsik Yorn (2015) dopĺňala hudba s koreňmi na Balkáne, ale aj latino a jazzové odbočky od typického zvuku formácie.

Nový album Balady, a na ňom postavený koncertný program, má však omnoho naliehavejšiu ambíciu, ktorý skupinu posúva do nových rozmerov umeleckej činnosti. Členovia skupiny totiž v posledných rokoch
neúnavne prekračujú rámec hudobnej realizácie smerom k zberateľskej a vzdelávacej činnosti, čo ich stavia do pozície nielen tých, čo hrajú a spievajú, ale tiež tých, čo angažovane zhromažďujú a vzdelávajú. Aj to je jedna z nosných ideí kolekcie židovských balád, ktorá je možno v porovnaní s ich doterajšou tvorbou komornejšia, no obsahuje v sebe veľkú dávku emócií v podobe piesní o láske, živote a Bohu.


Balady vznikli na podnet znovuobjavenia hudobnej tvorby Arie "Ben Erez" Abrahamsona (1904-1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave a vo svojich kompozíciách zhudobňoval básne najznámejších jidiš básnikov. Tento námet zapadá do súčasných aktivít skupiny, ktorá neúnavne zbiera hudobné námety a zdroje v oblasti židovskej hudby z Bratislavy a Slovenska. Hudobný nápad navyše ideovo splýva so zámerom predstaviť projekt zhudobnených básní najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš.

"Vďaka spolupráci so zahraničnými hosťami sme postupne objavili čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať aj ako balady, do ktorých sa nám podarilo zapracovať aj niekoľko piesní a skladieb s pôvodom zo Slovenska. To je presne to, čo sme už dlhšie chceli urobiť. Napriek tomu, že ide o zmes novokomponovaných piesní a nového stvárnenia historických nahrávok, náš nový program pôsobí, akoby vznikol naraz," objasňuje vznik nového projektu huslista Andrej Werner.

Aktuálna aktivita Preßburger Klezmer Band je významným príspevkom k obnove nehmotného kultúrneho dedičstva v oblasti nielen židovskej, ale aj slovenskej hudobnej kultúry. Silnú pečať projektu dali aj piesne relatívne nedávno zosnulej poetky a skladateľky Beyle Schaechter-Gottesman, ktorá pred vojnou pôsobila v neďalekej Viedni. Jej piesne sa stávajú súčasťou nového jidiš repertoáru a skupina je poctená, že s požehnaním jej syna, profesora jidiš jazyka Itzika Gottesmana, patrí k ich prvým interpretom. Na nahrávke nájdete aj skladbu izraelskej divy jidiš piesne Chavy Alberstein, niekoľko tradicionálov, pieseň o oddanej socialistke, krásnej Rivkele, v kabaretnom podaní, či nápev študentov nitrianskej rabínskej školy (ješivy).

Pressburger Klezmer Band, 2018 Zdroj: Facebook.com/PressburgerKlezmerBand

Skupina album nahrala koncom minulého roka pod vedením skúsenej producentskej dvojice Róbert PospišMartin Sillay, ktorých vydavateľstvo Real Music House zastrešilo aj predchádzajúce dva úspešné albumy skupiny. Za prvý nich, Tants mit mir, kapela získala prestížnu cenu Radio_Head Award za nahrávku roka 2012 v kategórii world music / folk. Na nahrávaní albumu sa podieľali aj špičoví interpreti klasickej hudby - sláčikové kvarteto Mucha Quartet a gitaristka Miriam Rodriguez-Brüllová.

Nový album však nie je len o meditatívnych a nostalgických skladbách, ponúka aj tango s brilantným hosťovským výkonom Martina Chovanca na bandoneóne. Silnú aranžérsku pečať platni okrem členov skupiny dal aj "dvorný" skladateľ Lúčnice Peter Jantoščiak a najmä Dragan Mirković zo Srbska, ktorý sa predstavil v jednej skladbe aj na akordeóne. Doslova čerešničkou na torte je spracovanie legendárnej piesne Jara Filipa a Milana Lasicu Čerešne v spolupráci s Ľubicou Čekovskou, ktorá sa predstavila aj na klavíri. Pieseň je na albume pod názvom Karshelekh s jidiš textom od talentovanej ukrajinskej textárky Asie Fruman.

Vznik albumu Balady z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Finančne ho tiež podporili Ministerstvo financií SR, Bratislavský samosprávny kraj, grantový program Hlavného mesta SR Bratislavy "Ars Bratislavensis", Národná banka Slovenska a nadácia EZRA.

Redakciu Hudba.sk za kapelu Preßburger Klezmer Band a vydavateľstvo Real Music House informovala Saša Pastorková.

Foto: Ondrej Koščík

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band