Organizátori festivalu Uprising tento rok na rozdiel od minulých ročníkov zverejňujú svoj program vo výživných a žánrovo pestrých blokoch dvanástich kapiel a interpretov. Nie je to náhoda, pretože ide o 12. ročník podujatia. Prvýkrát svojich fanúšikov potešili vo februári a teraz pridávajú druhý tucet zaujímavých mien.

Hlavná hviezda Urisingu 2019 zatiaľ zostáva tajomstvom, no priaznivcov festivalu určite poteší ďalších dvanásť hudobných mien, ktoré 23. a 24. augusta uvidíme v Bratislave. Okrem jamajskej hudby má v programe podujatia pevné miesto aj tanečná elektronika. Londýnske dídžejské a producentské duo Chase & Status a MC Rage sú v žánri drum&bass hviezdami svetového formátu. Doma sú na undergroundovej klubovej scéne, ale aj na veľkých svetových festivalových pódiách. Koncom minulého roka vydali album Rtrn II Jungle, ktorý nahrávali na Jamajke spolu s tamojšími umelcami. V auguste ho prídu predstaviť aj na festival Uprising.


Do Bratislavy príde aj legendárny roots reggae spevák Horace Andy, ktorý však svoj žáner výrazne prekročil. Od sedemdesiatych rokov patrí k najrešpektovanejším spevákom a skladateľom jamajskej, ale aj celosvetovej reggae, rock steady a dancehall scény. Hudobný svet ho pozná aj vďaka dlhoročnej spolupráci s ikonami trip-hopu Massive Attack. 68-ročný spevák je jediným umelcom, ktorý hosťuje na všetkých piatich štúdiových albumoch tejto formácie. Jeho hlas znie aj v jednom z ich najúspešnejších singlov Angel, na ktorom sa podieľal aj autorsky.


Po minuloročnom klubovom vystúpení kapely Naturally 7 vystúpi jedna z najznámejších a cappella skupín na svete aj na festivalovom pódiu. Za americkou hudobnou senzáciou sa ukrýva sedem umelcov, ktorí spievajú, rapujú a vlastným telom, hlasom a ústami dokážu dokonale napodobniť zvuk najrôznejších hudobných nástrojov.


Z Anglicka na Uprising zavíta dcéra bubeníka punkovej kapely Sex Pistols, charizmatická speváčka Hollie Cook. Tešiť sa môžete aj na originálny ON-U Sound, ktorý privezie anglický hudobník a legenda dubu Adrian Sherwood a so svojou šou dorazí aj brooklynské hip-hopové duo Smif N Wessun, ktoré bude sprevádzať kapela Champion Sound. 

Druhú dvanástku zverejnených mien uzatvárajú jamajský hudobník a reggae veterán Linval Thompson, jeho krajan a kolega Trinity, obaja za doprovodu francúzskych Irie Ites Sound, ďalej japonský Part2style Sound a český spevák MessenJah s kapelou HomeBwoyRasta. Domácu scénu zastúpi Opak - člen dnes už nefungujúcej formácie A.M.O., s ktorou poslednýkrát vystupoval práve na Uprisingu. Len pred pár dňami mu po desiatich rokoch vyšiel nový album s názvom Produkcie.

Všetky podrobnosti o festivale Uprising nájdete na oficiálnej stránke www.uprising.sk. Tvorbu potvrdených umelcov nájdete v aktualizovaných playlistoch na Youtube a Spotify.

Informácie a fotografie za organizátorov festivalu Uprising poskytol Sveťo Moravčík. Tlačovú správu sme upravili.