Slovenská pesničkárka Mirka Miškechová cíti voči svojim fanúšikom a fanúšičkám veľkú zodpovednosť. "Chcem ľuďom niečo zo seba odovzdať, niekedy sa mi však napriek tomu stáva, že tá informácia odo mňa k fanúšikom neprejde, zostane niekde na pol ceste, ako keby ľudia nemali na to, čo hovorím a spievam, ten prijímač," povedala pre agentúru SITA.

"Už som nad tým viackrát premýšľala a podľa mňa to spôsobuje viacero faktorov dohromady. Najideálnejšie je, keď spievate pre ľudí, ktorí poznajú vašu tvorbu a majú vás radi, to je fakt požehnanie. Je veľký rozdiel, keď vystupujete na nejakej súkromnej akcii, kam sa idú ľudia primárne zabaviť a nemajú chuť vás nejako extra počúvať, vnímajú vás len okrajovo. Za takých okolností sa môžete snažiť koľko chcete a počúva vás len časť publika. Keď som začínala, boli kvôli tomu doma aj plače, dnes keď stojím na pódiu a deje sa mi niečo nepríjemné, skrátka sa prepnem, ponorím sa do tých pesničiek a naladím sa aj sama," povedala s úsmevom.

Trému z hrania mať už nezvykne. Vystupovanie pred ľuďmi berie už po rokoch podľa vlastných slov celkom rutinne. "Teraz tým nemyslím, že by ma to nejako otravovalo, ale robím to už bežne, takže to nevnímam ako niečo, z čoho by som mala nejaký stres. Naopak, je to taká príjemná rutina, a to je vlastne aj dobre. Keby som pred každým koncertom stresovala ako na začiatku, to by ma zabilo. Vtedy som všetko naozaj intenzívne prežívala, pred vystúpením som ani nespala, nemohla som, búšilo mi srdce, bála som sa, že nebudem mať hlas a podobne... Katastrofa. Keby som to mala zažívať pred každým koncertom, asi by to moje srdce už nevydržalo,"usúdila Miškechová.

Svoj prístup k hudbe by prirovnala k partnerskému vzťahu. "Zo začiatku vám búši srdce, máte stresy, a potom to prejde do takej hlbokej lásky. Toto ja mám k hudbe. Fakt sa teším na každé vystúpenie a nie je to taký spôsob tešenia sa, ktorý by ma ničil, ale taký príjemný pocit, ktorý mi vnáša do duše pokoj a do života pohodu. Je to úžasné. Pokojne môžem stáť aj pred neviem koľko tisíc ľuďmi a necítim strach. Väčší stres mám, keď mám navariť," zasmiala sa sympatická rodáčka z Považskej Bystrice.

The Korona Pieseň na odľahčenie

K kuchyni napokon miesto varenia tiež skôr hrá. Len pred pár dňami tam, obklopená hrncami, zložila krátku pesničku k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením koronavírusu. Speváčka chcela skladbou ľudí potešiť v ťažkom čase a popri tom, podobne ako viacerí jej kolegovia z branže, upozorniť i na dôležitosť nosenia ochranných rúšok. "Tá pesnička vznikla úplne spontánne. Sadla som si doma v kuchyni a z dlhej chvíle som samú seba chcela nejako zabaviť. Preto som si dala za úlohu napísať pieseň o koronavíruse a hneď som ju aj nahrala a uverejnila na Instagrame. Nie je to moje vrcholné dielo, ale niekoho môže potešiť, a tak som si povedala, že nebudem perfekcionistka a pieseň dám na internet takú, aká je," vyznala sa speváčka.

Momentálna situácia jej podľa vlastných slov prináša do života viacero uvedomení. "Zisťujem, že kopec vecí, ktoré som si myslela, že nevyhnutne potrebujem, nepotrebujem vôbec. Zrazu sa moje potreby obmedzili na jedlo a strechu nad hlavou. A zrazu tento základ považujem za niečo výnimočné a som zaň vďačná. Myslím si, že keď toto všetko pominie, tak sa začnem správať o niečo striedmejšie a obmedzím bezhlavé nakupovanie. Bude to fajn nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z ekologického a morálneho," uviedla 27-ročná pesničkárka.

Dni zatiaľ trávi celkom pokojne. "Snažím sa čítať, sledujem seriály a občas niečo napíšem. Keďže som celý čas doma s priateľom, tak sa veľa rozprávame a varíme si. Máme skrátka takú domácu gaučovú kultúru. Zatiaľ to neprežívam nijako negatívne, skôr sa v tom všetkom snažím nájsť pridanú hodnotu. Ja sa celkovo snažím vnímať veci, ktoré nám do života prichádzajú, ako dobré, aj keď sú niekedy vo svojej podstate nepríjemné. Sú podľa mňa dobré, pretože sa vďaka nim posunieme, niečo nové sa naučíme, staneme sa lepšími ľuďmi. Ľudia sa večne sťažujú, že majú na seba málo času, teraz si ho môžeme vzájomne darovať, lepšie sa spoznávať a učiť sa vnímať jeden druhého," poznamenala Miškechová. "A čo sa mi zdá veľmi dôležité, táto situácia sa týka úplne všetkých, čiže sme v tom spolu. A spoločne sa všetko lepšie zvláda," dodala.

Zdroj: SITA 
Foto: archív speváčky