Kanadská indierocková kapela prekvapila svojich fanúšikov hneď v úvode jari niekoľkými dobrými správami. Ohlásila svoju šiestu štúdiovku, zverejnila z nej prvý singel a pripravila k nemu aj zaujímavý videoklip. O pár dní však prišla aj o niečo menej potešujúca správa. Formáciu opustil Will Butler, mladší brat lídra skupiny Wina Butlera.


Kto sa o tvorbu kapely Arcade Fire doteraz veľmi nezaujímal, má dobrý dôvod na to, aby to zmenil. Je ním skladba The Lightning I, II, prvá ochutnávka z očakávaného albumu We. Pieseň v sebe nesie pozitívnu náladu hneď od začiatku, ktorý môže pripomínať tvorbu The Who. Pohodové melódie postavené na 12-strunovej gitare a klavíri, vygradujú v druhej časti viac ako šesťminútovej skladby do rýchlejšieho tempa a rockovej atmosféry.

Win Butler tu v spodných polohách znie trocha ako David Bowie, ku ktorému vždy vzhliadal a netajil sa obdivom k nemu. Spomeňte si na skladbu Reflektor z roku 2013, kde sa dokonca objavil ako hosť. Príjemným prepojením s touto legendou je aj použitie spomínanej 12-strunovej gitary, ktorú zosnulý hudobník využíval najmä vo svojej ranej tvorbe.

Okrem toho kapela použila na obal albumu We fotografiu oka od francúzskeho umelca JR, ktorej dodal farebnosť a futuristický nádych Terry Pastor. Práve ten spolupracoval na obaloch Bowieho albumov Hunky Dory (1971) a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972).


Čiernobiely videoklip k novinke režírovala Emily Kai Bock. V prvej časti kapela prezentuje novinku na jednoduchom pódiu vyzdobenom balónmi a ligotavým párty závesom. V druhej časti za kriku manželky Wina Butlera Régine Chassagne však balóny odletia preč a pokojnú atmosféru vystrieda silný vietor z blížiaceho sa tornáda. Zatiaľčo skupina uteká z pódia, líder zostáva na mieste, no napokon sa vydá do neďalekého domu. Jeho príchodom sa symbolicky rozplynie aj tornádo a za domom ho čakajú zvyšní členovia kapely, ktorí nachádzajú na zemi zničené nástroje. Ani to im však neprekáža v tom, aby na nich aspoň improvizovane dokončili skladbu.

Win Butler sa pri výbere názvu albumu inšpiroval knihou, ktorú mu v detstve čítavala jeho stará mama a ktorá mala na obale vyrazené slovo We. Ako uviedol, vždy sa nad týmto slovom zamýšľal, čo všetko v sebe nesie. Vysvetlil, že v prenesenom slova zmysle to označuje spolupatričnosť, takú, akú "pre hipsterov predstavoval jazz a pre hippies zase láska".

Album bude obsahovať sedem skladieb. Nahrávali ho v New Orleans, El Pase a na Mount Desert Islande. S produkciou manželom pomohol Nigel Godrich, dvorný producent Radiohead. Vydanie albumu We je naplánované na 6. mája pod značkou Columbia Records (Sony Music).

Arcade Fire - We, 2022 Zdroj: obal albumu - JR / Terry Pastor
V Arcade Fire v súčasnosti hrajú tiež Richard Reed Parry, Tim Kingsbury a Jeremy Gara. V klipe sa ukázali aj Dan Boeckner, Paul Beaubrun a Sarah Neufeld, ktorí sú členmi koncertnej zostavy skupiny. Naopak, v novinke chýbajú Richard Reed Parry a Will Butler, ktorý kapelu opustil. Oznámil to pred pár dňami.

"Odišiel som ešte minulý rok po tom, ako sme dokončili nový album. Nemal som k tomu žiadny vážny dôvod okrem toho, že som sa za ostatných takmer 20 rokov zmenil a zmenila sa aj kapela. Je čas na nové veci," napísal multiinštrumentalista, ktorý pôsobil v skupine od roku 2003. Dodal, že pracuje na novom albume, na leto plánuje koncerty a pripravuje aj hudbu k hre, ktorú napísal David Adjmi.

Arcade Fire zatiaľ neuviedli, či Butlera niekto nahradí. Aspoň z prvého singla je však počuť, že sa s formáciou rozlúčil dôstojne a fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire