Tisíce fanúšikov reggae zaplnili vo štvrtok večer park v jamajskom hlavnom meste Kingston, kde si pozreli dokumentárny film o ikone reggae hudby Bobovi Marleym, ktorý dostal jamajský hudobný žáner do každého kúta zemegule.

Film Marley mal premiéru práve v karibskej vlasti tohto legendárneho hudobníka a aktivistu. Jamajčania boli dokumentom užasnutí. Obsahoval vášnivé rozhovory dnes už zosnulého speváka, jeho rodinný život a typické vystupovanie na pódiách s "rozlietanými rukami".

Marleyho hudobný kolega a priateľ Alvin "Seeco" Patterson bol jedným z viacerých významných osobností reggae, ktorí sedeli vo VIP zóne s bývalými premiérmi, veľvyslancami či podnikateľmi a spoločne sledovali veľké filmové plátno v Parku zrovnoprávnenia v Kingstone. K Marleyho oslave sa pridala aj jeho vdova Rita a ďalší rodinní príslušníci.

"Hudbu sme začali robiť spolu. Jeho sláva silnela, ale on sa veľmi nezmenil. Zostal naozaj dobrým chlapom," povedal Patterson, spevákov blízky priateľ a dlhoročný hráč na bicie v Marleyho skupine The Wailers. Aj ostatní hovorili s veľkou úctou o Marleym, ktorý v roku 1981 zomrel vo veku 36 rokov na rakovinu. "Bob Marley bol jednou z najväčších ľudských bytostí, aké kedy chodili po Zemi," povedala davu pred premietaním filmu Lisa Hannová, jamajská ministerka pre mládež a kultúru, a vyslúžila si obrovský potlesk.

Dokumentárny film, nakrútený s povolením Marleyho rodiny, je životopisný a trvá takmer dve a pol hodiny. Zachytáva život jamajského speváka, skladateľa a gitaristu prostredníctvom priateľov i príbuzných.

Marley - Official Trailer

Bob Marley sa narodil na vidieku v dedine Nine Mile v roku 1945. Vyrastal v ošarpanej chudobnej štvrti Kingstonu, Trench Town. V 70. rokoch minulého storočia dosiahol svetovú slávu hitmi ako No Woman, No Cry, Get Up, Stand Up alebo I Shot the Sheriff. V textoch presadzoval sociálnu spravodlivosť a jednotu Afričanov vďaka čomu sa stal na Jamajke a v rozvojových krajinách ikonou.

Bob Marley - I Shot The Sheriff (live)

Zdroj: TASR
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Bob Marley