Mladí slovenskí hudobníci Nikoleta Šurinová a Matej Borovský nahrali energickú vlastnú verziu notoricky známej husľovej skladby Búrka z diela Štyri ročné obdobia od talianskeho skladateľa Antonia Vivaldiho. Hudbu sprevádza rozprávkový videoklip odohrávajúci sa v 17. storočí aj v súčasnosti, ktorý prezentuje túžbu po slobode v hudbe.

Bubeníčka Nikoleta Šurinová sa v roku 2018 vo veku 11 rokov stala prvou detskou víťazkou šou Česko Slovensko má talent. Už pred výhrou v obľúbenej televíznej súťaži sa však zviditeľnila vďaka účinkovaniu v najväčšej kapele sveta Rockin'1000. Diváci ju môžu poznať tiež z koncertov Lukáša Adamca, ktorý si ju pozval na svoje turné ako jednu z hostí. Povzbudená týmito úspechmi naďalej pracuje na rozvíjaní svojho talentu.

Pri príprave novej interpretácie skladby Vivaldiho Búrky dnes 14-ročná hudobníčka oslovila na spoluprácu svojho rovesníka Mateja Borovského, ktorého jej odporučil jej učiteľ na bicie Lukáš Slabý. Ten s Matejom už v minulosti spolupracoval. Talentovaný mladý hudobník je úspešným interpretom klasických husľových skladieb v rôznych súťažiach. Na konte má víťazstvo vo svojej kategórii v súťaži mladých huslistov Prešporský Paganini a obsadil popredné priečky aj v niekoľkých medzinárodných súťažiach klasickej hudby.

Obaja hudobníci študujú popri ZUŠ aj na konzervatóriách. Hoci Nikoleta je známa najmä coververziami rockových skladieb, na jej Youtube kanáli Nikoleta drummer je možné nájsť aj niekoľko klasických skladieb. Rockové prevedenie skladby Búrka, interpretácia detskými umelcami a v neposlednom rade videoklip toto klasické dielo prezentuje v úplne novom svetle. Vizuál, ktorý vznikol v spolupráci s režisérom Ľubošom Fialom, hudbu dopĺňa o rozprávkový príbeh, v ktorom môžu deti dosiahnuť všetko, po čom túžia. Dej sa sústreďuje na dvojicu mladých ľudí žijúcich na zámku, ktorí milujú hudbu a radi by ju hrali tak, ako to sami cítia. Pravidlá 17. storočia im však túto túžbu umožňujú realizovať len vo svojich predstavách.


Podrobnejšie nám o tomto príbehu a natáčaní porozprávali samotní mladí umelci:

Nikoleta: Na začiatku skladby sme decká, ktoré sa zabávajú podľa svojich predstáv. Ale naša dvorná dáma od nás vyžaduje správanie zodpovedajúce etikete 17. storočia.

Matej: Ja sa mám venovať klavíru a Nikoleta musí vyšívať. V tej dobe bolo nevhodné, aby mladé dievča behalo po zámku a klepkalo štrikovacími paličkami po zábradlí. Je to mladá dáma, ktorej povinnosti sú jasne stanovené.

Nikoleta: Až sa raz stane niečo nečakané. Matej nájde zázračný prsteň, ktorý nám umožní presunúť sa do budúcnosti, kde môžeme hrať hudbu tak, ako chceme my. 

Matej: V našom príbehu je práve toto hlavná myšlienka. Každý z nás môže svoje túžby realizovať, aj keď len vo svojich predstavách. 

Aké bolo nakrúcanie? Bolo to náročné?

Nikoleta
: Nakrúcanie bolo super. Oslovili sme Luboša Fialu, ktorý mi točil aj predchádzajúce video ku skladbe Zima od Antonia Vivaldiho. Keďže sme s jeho prácou boli veľmi spokojní, znova sme si to zopakovali. A nesklamal nás, opäť nám vytvoril veľmi pekné videjko. Točili sme od rána až do večera a bolo to dosť namáhavé, ale zároveň aj zábavné. Niekedy sme už ani nevedeli, v akej časti deja sa nachádzame. Točili sme dva rôzne svety, minulý aj súčasný, a bicie sme prenášali na štyri rôzne miesta. Takže rodičia sa riadne nanosili nástrojov a techniky. Som rada, že som si vyskúšala aj šaty so spodnicou. Ale nechcela by som žiť v tej dobe. Pri nakrúcaní som si uvedomila, že som rada, že žijem v tejto dobe a môžem nosiť rifle a hrať na bicie. V 17. storočí by som o tom mohla iba snívať. 

Matej: Hoci bolo slnečné počasie, teplota vonku bola len pár stupňov nad nulou. Preto sme sa snažili exteriérové scény nahrať čo najrýchlejšie, ale aj tak sme poriadne vymrzli. Hlavne Nikol v tenkých šatách v záverečnej časti vo veži. Sme veľmi radi, že sme týmto mohli predstaviť krásne prostredie Smolenického zámku, kde sa točil celý klip.

Nikoleta: Chcela by som ešte poďakovať našej dvornej dáme Janke, ktorá nie je v klipe tak často, ale hrá v ňom dosť podstatnú úlohu. Bez nej by ten príbeh nedával význam. Myslím, že rolu dvornej dámy zahrala parádne. A ešte sa chcem poďakovať nášmu rodinnému kamarátovi Jankovi, ktorý mi už dlhšie pomáha, aby moje covery mali lepší zvuk a aj teraz sa nám postaral o úpravu hudby a hudobný mastering. 

Matej: Vážime si podporu všetkých ľudí, ktorí sa na našom spoločnom dielku podieľali. Ľudom od Smolenického zámku, ktorí nám umožnili natáčanie v nádherných priestoroch, a tiež aj Petrovi Lukačovičovi za fotenie počas celého natáčacieho dňa.  

Nikoleta a Matej: A nakoniec by sme sa chceli poďakovať hlavne našim rodičom, ktorí realizáciu klipu naplánovali a aj uskutočnili. Bez ich podpory by sme nemohli robiť to, čo nás baví. Veľmi si to vážime.

TIP: Pozrite si aj najnovšie video Nikolety Šurinovej s bubeníckym coverom skladby ...And Justice For All od legendárnej skupiny Metallica.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Juraj Hnilica. Tlačovú správu sme upravili.