Dýchaj je názov nového singla skupiny P.S., ktorá bola populárna na začiatku milénia a pred necelým rokom sa vrátila na scénu po niekoľkoročnej pauze. Odvtedy už vydala rockovejšie ladené single Bez teba to nemá význam a Ukradnutá. Tentokrát prichádza s pieňou, v ktorej dominuje klavír, no opäť nechýba ani silný gitarový refrén.


Pieseň Dýchaj napísala frontmanka kapely Magdaléna Vyletelová v posledný deň roka 2021. "Vznikla úplne spontánne, bez zapísaných myšlienok, ako to zvyknem robiť, keď tvorím. Nemala som predstavu o aranži. Nechala som úplne voľnú ruku Gabkovi Gotthardtovi, ktorý spoluaranžoval aj predošlé piesne, a v tejto nahral aj gitaru," hovorí speváčka a autorka hudby aj textu.

"Keď za mnou potom prišiel s podkladom, kde bol iba klavír, môj prvý dojem bol: Jéj, Forrest Gump. Pripomenulo mi to motív vo filme, kde sa vznášalo vo vzduchu pierko. Keď som zatvorila oči, vedela som, že iný aranž už nechcem. Nie je to typické gitarové P.S., aj keď mi zopár ľudí napísalo, že môj rukopis spoznajú aj po tme. Nechala som sa viesť pocitom. Vôbec som to netlačila do rockovej podoby. Gabko skvele vystihol moju predstavu o tom, ako by mala pieseň vo finálnej verzii znieť," pokračuje Magda Vyletelová.

"Čo sa týka textu, myslím si, že veľa z nás v živote zažíva akési 'zatmenia', kedy si človek povie, že už nevládze ďalej. Necíti pevnú pôdu pod nohami, je vyčerpaný a niekedy v tom všetkom aj osamotený, Je to však len etapa, kapitola v našom živote. Možno by sme sa vtedy mali len nadýchnuť a prestať sa trápiť tým, čo sa už zmeniť nedá. Skôr sa tešiť z toho, čo máme. Pretože to, čo máme, možno nemajú iní a dali by čokoľvek za to, aby mohli žiť ten náš život."


Videoklip k piesni Dýchaj, ktorý režíroval, natočil a strihal Gabriel Gotthardt, sa mal pôvodne nakrúcať v Bratislave s celou skupinou P.S., no napokon to z logistických dôvodov vyriešili tak, že sa nakrúcal v Martine a účinkuje v ňom iba samotná speváčka. "Opäť som ústrednou postavu klipu ja," smeje sa Magda avšak sľubuje, že v ďalšom klipe už bude aj celá kapela.

"Určite rátam aj so svojimi chlapcami, aby sa trochu ukázali svetu. V tomto som prehodnotila tento videoklip s nimi aj preto, že v mojej predstave bolo mať chalanov na streche. Keď som si ale predstavila, ako sa náš bubeník Maroš Repík, trepe so sadou bicích na strechu cez ten uzučký otvor možno aj hodinu hore na to, aby si zahral vlastne len v závere pesničky, čo je pár sekúnd, za čo by mi bol 'veľmi vďačný', tak som si to rozmyslela," uzatvára s úsmevom speváčka.

Pozrite si aj oba minuloročné videosingle kapely P.S.:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu P.S. poskytol Kamil Kobak. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: P.s.