Vo veku 74 rokov v pondelok zomrel zakladajúci člen a klávesák legendárnej skupiny The Doors Ray Manzarek. Podľa jeho manažéra Toma Vitorina prehral boj s rakovinou žlčovodu.

Ray Manzarek posledný raz vydýchol v nemeckom Rosenheime v kruhu rodiny. "Veľmi ma zarmútili správy o smrti môjho kamaráta a kolegu z kapely Raya Manzareka," vyjadril sa gitarista Robby Krieger. "Som šťastný, že som s ním počas ostatných desiatich rokov mohol hrať piesne The Doors. Ray bol obrovskou časťou môjho života a bude mi navždy chýbať," dodal. Manzarek po sebe zanechal manželku Dorothy a syna Pabla.


Základy The Doors položil Manzarek spolu so spevákom Jimom Morrisonom po náhodnom stretnutí v Los Angeles v roku 1965. Neskôr sa k nim pridali bubeník John Densmore a gitarista Robby Krieger. The Doors nahrali deväť štúdiových albumov, pričom na prvé miesto amerického rebríčka Billboard 200 sa dostal jediný - Waiting For The Sun (1968). Medzi najznámejšie hity formácie, pre ktorú bol charakteristický zvuk Manzarekovho organu, patria skladby Break On Through To The Other Side alebo Light My Fire.

Kapela, ktorá predala viac ako 100 miliónov nahrávok a v roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, sa rozpadla v roku 1973, teda dva roky po Morrisonovej smrti. Manzarek následne vydal dva albumy so skupinou Nite City a šesť sólových štúdiovek vrátane najnovšej Translucent Blues (2011). S Kriegerom v roku 2002 utvoril formáciu The Doors of the 21st Century, s názvom však nesúhlasil bubeník Densmore, takže nakoniec vystupovali pod menom Manzarek-Krieger. Piesne The Doors hrávali až do Manzarekovej smrti.

Zdroj: SITA
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: The Doors