Sensational je pojem, ktorý treba predstavovať. Na hip-hopovej scéne by ste totiž len ťažko našli tak nedoceneného umelca ako je on. Legendárny outsider z Brooklynu má za sebou viac ako 20-ročnú kariéru, ktorá je ešte šialenejšia ako jeho unikátny flow a hra so slovami. V sobotu (24.5.) vystúpi v bratislavskej Fuge.

Už ako 15-ročný začínal pod pseudonymom Torture v známej formácii Jungle Brothers. Jeho flow na poslednom albume JBs, na ktorom sa podieľal - J Beez wit the Remedy (1993), kde rapoval aj v 180 bpm (dvojnásobné tempo), predznamenal jeho ďalšie smerovanie. Už vtedy bolo totiž jasné, že mu uhladený jazzovo hip-hopový štýl nestačil. Vždy bol totiž hudobným samorastom, ktorý sa nebál experimentovať. Roztečený flow a šialené slovné hračky z neho spravili ikonu newyorskej underground hip-hopovej komunity.


Skutočný originál

Debutový sólový album Loaded With Power (1997), ktorý si sám produkoval, vyčnieval spomedzi ostatných dobových albumov lo-fi zvukom, abstraktne šialenými beatmi a charizmou, ktorá sa vám pošťastí len keď vyrastáte a žijete zlatý vek hip-hopu v uliciach Brooklynu.

V čase jeho vydania sa však už hip-hop pod taktovkou vtedy debutujúceho Puff Daddyho stával mainstreamom a Sensationalove experimenty zostali aj na nasledujúce roky pre väčšinu ľudí nepovšimnuté, hlboko v undergrounde. Pre znalcov je však legendou v pravom zmysle slova a, ako uvádzajú organizátori koncertu, reprezentuje hip-hop vo svojej najčistejšej a najviac real podobe.

Sensational Zdroj: Facebook

Jeho štýl rapu a prejav je absolútne unikátny, vo svojej originalite a nenapodobiteľnosti je Sensational porovnateľný s excentrickými ikonami hip-hopu ako Kool Keith, Ol' Dirty Bastard alebo Busta Rhymes. Zároveň bol jedným z prvých raperov, ktorí spájali svet hip-hopu s undergroundovou elektronickou a experimentálnou scénou - spolupracoval s menami ako Madteo, Cardopusher, Spectre alebo Kouhei Matsunaga.

Len málo raperov môže o sebe povedať, že je o nich natočený vyše hodinový dokument, ktorý naozaj má čo ukázať. Sensational medzi nich patrí, film The Rise and Fall and Rise of Sensational odporúčame všetkým, ktorí chcú prísť na koncert pripravení.

Viac jeho hudby na Soundcloude


Takto výstrednému a unikátnemu hosťovi nemôže z lokálnej scény sekundovať nikto iný ako záhorácky majster slova Gulos Potrok. Jeho nezameniteľný štýl je presne to, čo slovenská scéna môže ponúknuť ako viac než decentný protipól takému kanónu ako je Sensational. Gulosa človek dokáže spoznať v priebehu sekúnd a jeho záhorácka strela nepochybne odpáli par deklov. Vo Fuge ho v sobotu s podmazmi podporí 3ck.

A aby toho nebolo málo, predstavia sa aj turntablisti Inso, Shutcoo a Biomat, ktorí tentokrát oprášia svoje hip-hopové platne. Večer rozbehne Wosa 2000 so svojou chytlavou zbierkou ghetto-funku a glitch-hopu.


Text: Hudba.sk (zdroj: Michal Šuranský, Wordsound.com)
Foto: PR