Druhým singlom Tomáša Dvořáka (Floex) a britského producenta Toma Hodgea je skladba John Doe Arise, ktorá uvádza ich spoločný konceptuálny album A Portrait Of John Doe. Singel vydávajú tiež s remixom od rešpektovaného producenta Maxa Coopera. Očakávaný album vyjde už v júni.

Skladba John Doe Arise vznikla z klarinetových skíc Toma Hodgea. Napriek tomu, že pôvodným zámerom bola čisto inštrumentálna skladba, hudobníci napokon využili aj fragmenty hlasu. "Skladba je založená na minimalistickom motíve a veľa sme pracovali s tzv. akumuláciou, teda s postupným pridávaním tónov. Na Tomovom hudobnom jazyku je skvelé, že z veľkej redukcie dokáže vytvoriť skutočnú hĺbku a krehkosť," hovorí Floex.


Britský producent Max Cooper, ktorý sa postaral o remix, je jednou zo zásadných osobností aktuálnej elektronickej scény. Podľa neho je album A Portrait of John Doe pravdepodobne najlepším albumom, ktorý spája klasický, symfonický zvuk so súčasnou elektronikou. "Prácu Maxa Coopera si veľmi vážim. Jeho chvála a príspevok k nášmu albumu ma preto veľmi tešia," dodáva Floex, ktorý sa s Cooperem stretol aj ako predskokan niekoľkých jeho živých setov. Tom Hodge s Cooperem spolupracuje dlhodobo, z ich vzájomnej práce vzišlo EP Artefact (2015).

Vydanie druhého singla nadväzuje na skladbu Wednesday (Is The New Friday), kde sa o remix postaral Joe Acheson z kapely Hidden Orchestra, ktorý s Floexom v minulosti tvoril už viackrát a ktorého skladba sa objavila aj na Floexovom poslednom EP Gone (2013).


O nikom a o komkoľvek

Nahrávka A Portrait Of John Doe (voľný preklad Portrét Jana Nováka) balansuje na hranici vážnej hudby a elektroniky a vznikla v spolupráci so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu. Odkazuje na každodenné momenty nášho života ako protiváhu k neustálemu honu za výkonom, aktivitou a jedinečnosťou, ktorý je tak charakteristický pre dnešnú dobu.

Nie je to portrét niekoho konkrétneho a súčasne je to portrét kohokoľvek. Album je hudobným predstavením príbehu obyčajného človeka vo svete, ktorý sa nachádza v napätom očakávaní štvrtej priemyselnej revolúcie. Hrdina albumu čelí výzvam s humorom, nadhľadom a vnútornou predstavivosťou. "Na albume oslavujeme krásu každodennosti a príbehy, ktoré všetci poznáme a ktoré nás spájajú," vysvetľuje Floex.


Spolupráca prerástla v harmonickú symbiózu

Spolupráca Floexa a Toma Hodgea sa začala ako priateľské stretnutie dvoch muzikantov bez jasného zámeru. Spájala ich láska ku klavíru, elektronike a klarinetu, na ktorý obaja hrajú. V priebehu niekoľkých rokov sa schádzali v pražskom štúdiu Floexa. Intímne nahrávky spoločných improvizácií sa postupom času zmenili v spektakulárny projekt spájajúci zvuk súčasnej elektroniky, Tomovho klavíra a symfonický orchester. Z pôvodného plánu na singel alebo EP vznikol materiál na celý album a aranže pre symfonický orchester.

Konceptuálny album A Portrait Of John Doe dvojica pripravovala štyri roky. Práce na ňom vyvrcholili nahrávkou symfonického orchestra v Štúdiu 1 Českého rozhlasu. Práve na tomto mieste hudobníci v septembri 2017 aj so Symfonickým orchestrom českého rozhlasu projekt predstavili prvýkrát naživo. Album vyjde v júni vo vydavateľstve Mercury KX, sublabelu rešpektovanej značky Decca Classics (Universal Music Group), pod ktorou vydáva svoje albumy aj Ólafur Arnalds. Krst je plánovaný na jeseň.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za Floexa Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto:  artwork / Mercury KX

Súvisiaci interpreti: Floex