Neklamným znakom, že jar pomaly končí a čochvíľa ho vystrieda leto, je množstvo koncertov, ktoré sa chystajú. Pripravili sme pre vás prehľad toho najzaujímavejšieho, čím môžete obdariť svoje bubienky.

Magnet týždňa

Bude to jeden z koncertov, na ktorý som okamžite zaklikol „zúčastním sa“. Nórski Leprous v spoločnosti Islanďanov Agent Fresco pokračujú v turné zvanom Malina. Ich rovnomenná štúdiovka je na trhu od augusta minulého roku, no stále ňou neprestávame byť fascinovaní. A pri druhej menovanej kapele je to podobné, aj keď na nový materiál čakáme od decembra 2015, kedy Agentom vyšiel famózny album Destrier. Na sociálnych sieťach však títo mladíci prisľúbili aj živé prevedenie nových piesní. Ich spoločný viedenský koncert z 18. novembra 2017 bol najlepším live eventom uplynulého roku. Tú krásu naživo si budete môcť zopakovať v septembri. Štvrtého premiérovo v Košiciach, dvanásteho v Bratislave a trinásteho v Brne. (ak)



Šrot týždňa

Death/thrash smraďoši Dew-Scented sa po 26 rokoch spoločného snaženia rozpadnú, ale do októbra ešte odohrajú päť koncertov v rodnom Nemecku. Kapela je/bola zaujímavá tým, že názvy všetkých desiatich štúdioviek začínajú na písmeno „I“ a preto si ich medzi sebou dokonale pomýlite. Přitom taková blbost. Česť ich pamiatke. (ak)


Novinky

Na skvelé koncerty v našom hlavnom meste nebude núdza aj vďaka ďalším akciám. Agilní prevádzkovatelia nového podniku zvaného Kulturák na október zabookovali anglický súbor Crippled Black Phoenix, ktorý sa na Slovensko veľmi rád vracia. Kapela túto jeseň zahrá len osem koncertov a sme veľmi radi, že Bratislava neostala opomenutá. (ak)


V desiatom mesiaci sa do trošku rozmernejšieho klubu MMC určite pomestia všetci fanúšikovia ciťákovej inštrumentálnej hudby. Írska trojica God is an Astronaut má totiž vonku nový album Epitaph, ktorý príde predstaviť aj k nám. Pred tromi rokmi vytvorili v Randali magickú atmosféru, ktorej pomohli aj menšie priestory. Uvidíme, ako si kapela poradí s rozmernejšími kulisami. Ich vizuálna a zvuková produkcia je však zakaždým ako z iného sveta a inak to nebude ani v tomto prípade. (ak)


Nesmieme však opomenúť ani eventy najbližších týždňov. Bratislava 15. júna zažije koncert citovo zafarbených metalcore-istov Blessthefall, 26. júna už spomenutú žúrku s legendami hardcoreu Cro-Mags a o dva dni neskôr black/death metalové besnenie rakúskych Belphegor  spolu s jeruzalemskými Melechesh. 8. júla si na svoje prídu fanúšikovia deathcore-ových moshpitov. Tancovačku zabezpečia Thy Art is Murder spoločne s milovanými a nenávidenými Emmure. August bude patriť death metalu v podaní Dying FetusToxic Holocaust no a začiatkom septembra nás počarujú okultní Batushka. Skvelou správou je, že sa do Bratislavy (a Košíc) v novembri vrátia poľskí Decapitated, ktorí vstali z popola.

Košice prichystajú druhú šou Thy Art is Murder, či júlové vystúpenie bluesového gitaristu a speváka Richieho Kotzena – bývalého člena Poison. Východňare sa však najmä tešia na halový koncert Arch Enemy uprostred leta, ktorí sa tiež na Slovensko radi vracajú. V auguste východnú metropolu svojou návštevou poctia thrasheri Obituary a tiež Madball, ktorých netreba nikomu predstavovať. Začiatkom zimy vystúpia Decapitated.

V Banskej Bystrici sa toho deje trošku menej, ale za každý zdroj rámusu sme vďační. 15. júna tým zdrojom budú superrýchli Suffocation, ktorí si do Tartarosu prinesú kamošov z kapiel Profanity, CraniotomyBloody Redemption. (ak)

 Progresívni polobohovia z Ostrovov Haken vydajú na dvoj CD a dvoj DVD živý koncert zvaný L-1VE. Títo chlapci by fantasticky doplnili náš hviezdny koncert z tohto týždňového magnetu. Sú však silnou entitou, ktorá aktuálne nevystupuje, tak si ich môžeme pripomenúť aspoň vďaka videu. L-1VE vychádza 22. júna. (ak)


Marrow je najkrajšia pieseň od pohrebných doom metalistov Yob. Táto osemnásťminútová omša uzatvárala ich štúdiovku Clearing the Path to Ascend a teraz hipísak/inkarnovaný Lennon, vlastným menom Mike Scheidt túto skvostnú citovku zahral uprostred  lesa na akustickej gitare. A skrátil ju na superrýchlych 11 minút. Čo všetko človek nespraví pre promo svojho nového albumu. Ten yóbovský sa volá Our Raw Heart a vychádza 8. júna. (ak)


V znamení letných festivalov a koncertov je aj skladba The Grind, ktorú doprevádza animované video o úskaliach dnešných dní. Powerflo idú na istotu – nič prevratné a inovatívne, len jednoduché riffy a dobrý hopsavý refrén. Čo viac na ich koncerte potrebujete? (pm)


Novinku priniesli aj žánrovo príbuzní Body Count. Tí to ale berú omnoho vážnejšie, a tak si na pomoc zavolali aj samotného Maxa Cavaleru. Vo videu  k skladbe All Love Is Lost hviezdi aj kolegyňa frontmana zo seriálu Law & Order: Special Victims Unit, Kelli Giddish. (pm)


Sólová novinka od bubeníka Mastodonu sa hudobne nachádza niekde medzi jeho domovskou kapelou a Alice in Chains, čo nemôže byť zlá kombinácia. Brann Dailor skladbu Red Death napísal pre DC komiks Dark Days: The Road to Metal. Či chystá aj celý album v týchto intenciách známe nie je, ale určite by som ho uvítal. (pm)


Clutch sa cez týždeň vydali hľadať kľúče so skladbou Gimme the Keys. Na album Book of Bad Decisions si ešte nejaký ten piatok počkáme (vychádza 7. septembra), ale podľa prvej novinky a skladieb, ktoré odohrali naživo, sa máme na čo tešiť. (pm)


Ghost do sveta vypustil vírus Dance Macabre a ten postupne nakazil všetkých – vrátane velikánov ako Kirk Hammett, Phil Anselmo, či Chino Moreno. Video zverejnené na Instagrame je poskladané z reakcií ľudí na túto nákazlivú skladbu. Či sa vám páči, alebo nie, Tobias Forge a spol. rastú zo dňa na deň. (pm)


Haluz týždňa

Keďže rubrika je o haluziach, snáď odpustíte toto rúhanie. Máme tu ďalší mashup – tentokrát Ace of Base a ich All That She WantsSlayerWar Ensemble. Au. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/leprousband

Súvisiaci interpreti: Agent Fresco, Body Count