Napriek tomu, že televízie kvôli pandémii koronavírusu pred pár mesiacmi svoju výrobu takmer úplne zastavili, aktuálna série SuperStar plynule pokračuje už od februára. Túto nedeľu sa konečne začne dlho očakávaná fáza so živými prenosmi, v ktorých sa ukáže desiatka najlepších súťažiacich.

Na začiatku šiestej série federálnej SuperStar tu už tradične bolo opäť mnoho dohadov, či ešte táto šou má zmysel. Tvorcom sa však podarilo zostaviť výborne fungujúcu porotu a nájsť pestrú paletu talentovaných súťažiacich. Napriek tomu, že televízie Markíza a Nova museli kvôli koronavírusu neplánovane natiahnuť fázu SuperVýberu, spevácka šou si po celú dobu drží na Slovensku aj v Česku rekordné čísla sledovanosti.

Túto nedeľu sa diváci konečne môžu tešiť na živé vystúpenia, v ktorých sa proti sebe postaví desať speváčok a spevákov. Ich mená vzišli zo semifinále, ktoré sa minulú nedeľu prvýkrát vysielalo zo záznamu a nie naživo. Do záverečnej fázy sa prebojovala prevaha speváčok (6:4), čím sa potvrdzuje nepísané pravidlo z minulých ročníkov, kedy tiež medzi hlavných favoritov patrili ženy, resp. dievčatá.

Nižšie si môžete prečítať a pozrieť, ako prebiehalo semifinálové kolo pre tých, ktorým sa z neho podarilo postúpiť. Osem spevákov a speváčok sa so súťažou muselo rozlúčiť.


Najvýraznejšou tvárou tohtoročnej SuperStar bol od prvého odvysielaného kastingu Timotej Májsky. Nesporný talent tohto 23-ročného Púchovčana však bohužiaľ postupne prerástla jeho povaha, ktorú mu počas nedeľného semifinále vytkla aj porota. No hoci ho v posledných kolách za jeho výkony skôr kritizovali, napokon ho aj tak nechali postúpiť do finálovej desiatky. To sa stretlo s pomerne veľkým nepochopením u divákov, ktorí tento krok v internetových diskusiách kritizujú. Timotej počas semifinále zaspieval skladbu Crazy od dua Gnarls Barkley. Nešlo síce o žiadnu katastrofu, no ľahostajnosť, s ktorou spevák k celej súťaži pristupuje, je v posledných kolách viac než jasná.


Na sympatickú Júliu Kramárovú mala už od jej kastingového vystúpenia slabosť najmä mužská časť poroty. Slovenka našťastie neraz dokázala, že v jej prípade nejde len o peknú tvár, ale aj o kvalitný spev. V minulosti Júlia svoje šťastie skúšala aj v nemeckej SuperStar, kde sa z 15-tisíc uchádzačov prebojovala až do TOP 40. V nedeľnom semifinále si nastavila latku poriadne vysoko a siahla po skladbe Hurt od Christiny Aguilery. Sama neskôr priznala, že jej toto vystúpenie nevyšlo podľa predstáv a aj porotcovia sa vyjadrili, že išlo o jej najslabší výkon v súťaži. Vzhľadom na jej predošlé pôsobenie v šou ju však nechali postúpiť do finále.


V Česku žijúca rodáčka z Konga Esther Lubadika v semifinále potvrdila, že si postup z predošlých kôl zaslúžila. Napriek tomu, že doposiaľ jej výkony patrili medzi tie rozpačitejšie, v nedeľu sa jej podarilo porotu presvedčiť o tom, že si zaslúži šancu zabojovať o priazeň divákov aj živých prenosoch. Vybrala si skladbu I Wanna Dance With Somebody od Whitney Houston, ktorej skladby už nejedného súťažiaceho potopili. V jej prípade však išlo o jeden z jej najlepších výkonov, čo ocenila aj porota.


Mladučká Diana Kovaľová sa síce narodila v španielskej Malage, kvôli SuperStar však prišla skúsiť šťastie do rodiska svoje rodiny. Už počas kastingu bolo jasné, že v jej prípade vôbec nešlo o zbytočnú cestu. Má síce len 15 rokov, no patrí nepochybne medzi najväčšie talenty tohto ročníka. O postup do finále zabojovala s hitom Hello od Adele, s ktorým sa jej opäť podarilo získať priazeň poroty.


Rovnako 15 rokov má aj česká speváčka Lucie Bikárová, ktorá mala v semifinále zrejme najväčšiu radosť zo svojho postupu. Napriek tomu, že už od začiatku súťaže patrí medzi miláčikov poroty, tentoraz to chvíľu vyzeralo, že jej cesta v šou už skončila. Napokon sa však stala šiestou postupujúcou ženou, čím o počet voľných miest ukrátila mužských adeptov na výhru. Pre semifinále si vybrala skladbu Don’t You Worry 'bout A Thing od Stevieho Wondera (vo verzii speváčky Tori Kelly z roku 2017). Pre divákov talentových šou nejde o veľmi známu pieseň, no Lucii sadla skvele a naplno v nej využila svoj temperament i hlasový rozsah. Ak bude rovnako suverénne spievať i naďalej, má veľkú šancu stať sa celkovou víťazkou SuperStar 2020.


Ďalšou veľkou adeptkou na výhru je Barbora Piešová. 19-ročná Slovenka totiž stelesňuje presne to, čo na divákov v podobných šou vždy fungovalo najlepšie. Zo sivej myšky, ktorá prišla pred porotu vo vyťahanej mikine, sa v priebehu šou stala spevácka diva, čím si v nedeľu večer zabezpečila jednoznačný postup ešte predtým, než sa svoj verdikt dozvedel zvyšok súťažiacich. Barbora zabodovala hitom I Will Survive od Glorie Gaynor, čo patrilo jednoznačne medzi najlepšie vystúpenia večera. Porota trefne poznamenala, že ešte pred pár týždňami Barbora nevedela, čo sú to vysoké podpätky, a teraz si to v nich na javisku užíva.


Jasného favorita tohto ročníka má už dávno aj mužská časť súťažiacich. Od začiatku podáva bezchybné výkony Martin Schreiner, ktorý do každého svojho vystúpenia vkladá patričnú dávku emócií. Inak tomu nebolo ani teraz, kedy sa 22-ročnému muzikálovému spevákovi z Prahy podarilo u nejedného diváka vyvolať zimomriavky. Porota ocenila jeho výber skladby Jealous od Labrintha a tiež to, že celou súťažou prechádzal bez najmenšieho zaváhania. Nikoho teda neprekvapilo, že podobne ako Barboru, aj jeho porota posunula priamo do finále už po odspievaní.


Dominika Lukešová je síce pomerne nevýraznou súťažiacou a pre niekoho možno v jej prípade chýba nejaká "špina" či dravosť, no po hlasovej stránke ide v jej prípade vždy o skvelé vystúpenia. Porota ju už od začiatku chváli a inak tomu nebolo ani tentokrát. Dominika si vybrala veľký hit Love Me Like You Do, ktorý pre film Päťdesiat odtieňov sivej v roku 2015 naspievala Ellie Goulding. Dominika má z tohtoročných finalistiek najviac podobnú farbu hlasu ako táto britská speváčka, a tak toto vystúpenie zle ani dopadnúť nemohlo. 


Giovanni Ricci si pozornosť divákov aj poroty získal nielen svojím spevom, ale aj tým, že so svojím menom a taliansko-juhokórejskou krvou už na prvý pohľad nie je úplne typickým slovenským spevákom v súťaži. V neposlednom rade zaujal aj vďaka svojmu vzťahu, keďže o titul SuperStar až doteraz bojoval spolu so svojou priateľkou Martinou Koniarikovou. Tej sa síce v semifinále už porotu presvedčiť nepodarilo, no 22-ročný študent z Nitry sa zaradil medzi päť postupujúcich zo Slovenska. Úspech mu zabezpečilo vystúpenie so skladbou Say You Won't Let Go od Jamesa Arthura. 


Štvoricu mužských finalistov uzatvára český spevák Michal Šafrata. V semifinále u poroty zabodoval skladbou On My Head od Dana Bártu, ktorá je známa vďaka filmu Snowboarďáci. Ak by tento rok po troch ročníkoch dominancie speváčok opäť zvíťazil muž, mal by popri Martinovi Schreinerovi najväčšiu šancu práve Michal.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstarcs