Medzinárodná novovznikajúca platforma WeEurope.art pripravila pre fanúšikov jazzovej hudby online podujatie európskych rozmerov. Z deviatich krajín starého kontinentu a Kanady budú v piatok 21. mája o 20:00 streamovať svoje živé vystúpenia rôzne hudobné zoskupenia, ktoré si môže záujemcovia pozrieť bezplatne na stránke www.weeurope.art.

Slovensko bude zastupovať prešovský hudobník David Kollar, vydávajúci svoje diela pod hlavičkou vydavateľstva Hevhetia. V klube Stromoradie zahrá spolu s Tomášom Mutinom skladby z albumu Sonic Pulses. Koncert WeEurope.art bude najväčším koncertom jazzovej hudby na starom kontinente. Organizátori koncertov jazzovej hudby z celej Európy spolupracovali na uskutočnení tohto projektu. Hlavný iniciátor projektu, Krzysztof Kobyliński, sa predstaví v dejisku každoročného festivalu Palm Jazz Festival v poľských Jazoviciach v Gliwiciach, nasledovať bude dvojica Szymon Klima a Dominik Wania

V Brne, ktoré je známe festivalom Ponava Fest, sa predstaví Jakub Mizeracki Trio. V rakúskom Diersbach zahrá Sweet Emma Band (Inntoene Jazz Festival). Lorenzo de Finti Quartet (Rosetum Jazz Festival) bude koncertovať priamo z talianskeho Milána a z holandského Tilburgu vystúpi Paul van Kemenade Quintet (jazzový festival Stranger Than Paranoia). Izabella Effenberg bude koncertovať v nemeckom Norimbergu a skupina Leonid Shinkarenko (Nida Jazz Festival) sa predstaví na pódiu v litovskom Vilniuse.


Deviaty koncert zrealizuje skupina Jacques Seguin Group v kanadskom Montreale v rámci poľsko-kanadského partnerstva (Jazz Crossing Festival). Z The Vortex Jazz Club v Londýne sa predstaví Alina Bzhezhinska - najnapínavejšia a najdynamickejšia harfistka so sídlom vo Veľkej Británii.

"S partnermi sme pripravili sériu streamovaných koncertov. Aj keď to považujeme za unikátne podujatie veríme, že nám situácia čoskoro dovolí stretávať sa s našimi priaznivcami aj v reálnom živote, nie len online. Za dejisko tohto podujatia sme si vybrali Prešov, pretože z neho pochádza množstvo muzikantov rôznych žánrov. Hevhetia vydala viacero umelcov pochádzajúcich z tohto krásneho mesta," povedal riaditeľ vydavateľstva Hevhetia Ján Sudzina.

Všetky koncerty organizované v rámci projektu WeEurope.art je možné bezplatne online prezerať na WeEurope.art a na www.facebook.com/WeEuropeArt v sekcii Podujatia 21. mája o 20:00. Koncert Davida Kollara si budú môcť záujemcovia pozrieť aj na YouTube vydavateľstva Hevhetia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Edo Kopček.

Súvisiaci interpreti: David Kollar