Po úspechu filmu Sídliskový sen, ktorý vlani za menej ako tri týždne od premiéry pokoril 100-tisícovú návštevnosť v kinách, sa tento rok Rytmus vracia s novým albumom. Štvrtú sólovku nazvanú Krstný otec ohlásil 23. decembra, no na prvý videosingel si museli fanúšikovia počkať takmer pol roka.

Zverejnil ho tradične v nedeľu večer a jeho názov je POZOR. Novinka má temný beat s moderným zvukom, no v klasickom štýle zlatej éry hip-hopu. Tú evokuje aj jednoduchý refrén na štýl kapiel ako Onyx či M.O.P. Rytmus tak dokazuje, že vo svojej pozícii môže úplne ignorovať súčasné trendy (konkrétne trap, na ktorom si momentálne až moc fičí mladá generácia raperov) a priniesť svieži zvuk v štýle, ktorý možno mnohí mladí poslucháči ani nepoznajú, pretože v čase jeho popularity neboli na svete.

Člen Kontrafaktu tiež opäť potvrdil skvelý nos na mladé producentské talenty. V čase albumu Fenomen (2012) to bol S3rious, na ostatnom albume Kontrafaktu Navždy (2013) hviezdili mladíci Maiky Beatz a Ján "Jofre" Lednický a teraz predstavuje ďalšie nové meno, ktorým je Denis Ján alias Choppin Beats. Momentálne nie je známe, koľko beatov pre Rytmusa na nový album vytvoril, no už týmto singlom sa na hip-hopovej scéne zapíše vo veľmi dobrom svetle.

Rytmus svojou stále sa zdokonaľujúcou technikou rapu ukazuje, prečo je na vrchole slovenskej i českej scény. Žiaľ, tomuto faktu sa opäť raz venuje aj v texte. Pri otrepanej téme o svojej neohrozenej pozícii nechýbajú ani drsné slová na adresu nemenovaných konkurentov a raperov s krátkodobým úspechom, v ktorých si servítku pred ústa rozhodne neberie, no to všetko sme už v inej forme počuli niekoľkokrát. Zaujímavejší než obsah skladby je videoklip z produkcie poľského štúdia 9LITER FILMY, ktoré sa postaralo aj o 20-minútový hudobný film Eternal (Krstný Otec 2016 - Prolog). Práve s jeho zverejnením Rytmus deň pred Vianocami ohlásil album Krstný otec, dátum jeho vydania však zatiaľ neprezradil.

Aj v novinke tvorcovia stavili na filmovú atmosféru, na ktorej vytvorenie poslúžilo krátke intro a zopár striedajúcich sa scén prešpikovaných najmodernejšími digitálnymi efektmi. Rytmus tak zase raz posúva latku vizuálnej tvorby na Slovensku a ani pri štvrtom sólovom albume ho scéna nemôže ignorovať. O tom, že mu nedostatok pozornosti nehrozí, svedčí aj vyše 300-tisíc prehratí videa za necelé dva dni od jeho zverejnenia.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / 9LITER FILMY

Súvisiaci interpreti: Rytmus