Archeológovia z univerzity v americkom Binghamtone skúmajú pole, na ktorom sa v roku 1969 konal legendárny festival Woodstock. Chcú nájsť miesto, kde stálo pódium. Počas piatich dní vykopávok našli výskumníci nevýznamné predmety ako časti hliníkových plechoviek či kúsky rozbitých sklenených fliaš.

Ich cieľom pritom bolo nájsť presné miesto, kde pred 49 rokmi stálo pódium, na ktorom sa predstavili The Who, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin alebo Joe Cocker. "Toto môžeme použiť ako referenčný bod," vyjadril sa vedúci projektu Josh Anderson ukazujúc na dôkaz, že 400-tisíc fanúšikov od priestoru pódia oddeľovala bariéra. "Ľudia sa sem môžu postaviť, pozrieť hore do kopca a povedať si, 'Tak tu boli interpreti. Tam stál Jimi Hendrix, keď o 8:30 ráno hral na gitaru'," opísal.

Farma Maxa Yasgura, asi 128 kilometrov severne od New Yorku, je súčasťou Národného registra historických miest a od deväťdesiatych rokov minulého storočia sa o priestranstvo stará nezisková organizácia, ktorá prevádzkuje priľahlé múzeum venované šesťdesiatym rokom. "Toto je významné historické miesto americkej kultúry, dejisko jednej z mála mierumilovných udalostí zo šesťdesiatych rokov, ktoré si pripomíname," uviedol riaditeľ múzea Wade Lawrence.


Archeológovia podľa jeho slov pomôžu múzeu naplánovať trasy informačných chodníkov k 50. výročiu podujatia, ktoré je budúci rok. Letecké fotografie pritom podľa neho nie sú spoľahlivé, pretože v deväťdesiatych rokoch kopec upravili, aby vytvorili priestor pre dočasné pódium, na ktorom sa konal výročný koncert.

Priestor, kde bolo pôvodné pódium, je preto pod vrstvou zhutnenej pôdy. Archeológovia však predpokladajú, že našli miesto, kde boli zábrany a teraz môžu podľa fotografií odhadnúť umiestnenie pódia.

Zdroj: SITA
Foto: Woodstock.com