Skupina John Wolfhooker vo štvrtok vypustila do sveta údernú novinku s názvom Break Me Down. Hoci podľa názvu by sa mohlo zdať, že skladba chce svojho poslucháča dostať k zemi, opak je pravdou.

"Často, keď sa ocitneme na úplnom dne, ešte len naozaj objavujeme sami seba a čoho všetkého sme schopní," hovorí frontman kapely Martin Čupka, ktorý do textu piesne vsadil posledný rok svojho života.

Ako u John Wolfhooker býva zvykom, celá nahrávka vznikala čisto pod vedením kapely bez vonkajších produkčných zásahov. "Počas songwritingu a produkcie sme sami seba snažili posunúť za naše doterajšie hranice, najmä čo sa týka použitých zvukov," dopĺňa bubeník Adrian Janeček, ktorý okrem prvotného námetu k piesni tiež postrihal a zeditoval celý videoklip. Kamery sa ujala Alexandra Hrašková, ktorá spoločne s Adrianom tvorí kreatívne duo FEROproduction, s ktorým kapela veľmi rada pravidelne spolupracuje.

O finálny mix a mastering skladby sa postaral gitarista Ronald Janeček. Break Me Down je prvým singlom z pripravovaného tretieho albumu, ktorého dátum vydania zatiaľ kapela prezrádzať nechce. Zverejnila však jeho názov, ktorým je číslo 313 a basgitarista Filip Vlček čiastočne prezradil, v akom duchu sa nahrávka ponesie: "Fanúšikovia sa môžu tradične tešiť na žánrovú rozmanitosť, aj keď sme tentoraz vlastne sami prekvapení, ako veľmi sme v niektorých skladbách pritvrdili."


John Wolfhooker je štvorčlenná rocková kapela z Prahy (traja z členov sú však Slováci), známa predovšetkým pre svoje odvážne prekračovanie hraníc hudobných žánrov a energické živé vystúpenia. V jej skladbách nájdete technické inštrumentálne party aj chytľavé refrény. Štvorica mladých hudobníkov vo svojich skladbách kombinuje žánre ako post-hardcore, pop-punk, funk a často siaha až k progressive metalu. Inšpiráciu čerpá od kapiel ako Periphery, Linkin Park, The Beatles, My Chemical Romance alebo Bring Me The Horizon. 

Kapela sa teší záujmu odbornej i širšej verejnosti vďaka talentovanému gitaristovi Ronymu Janečekovi, ktorý je medzi hudobníkmi a kritikmi považovaný za jedného z najlepších gitaristov svojej generácie v Európe a pravidelne cestuje po svete s orchestrom.

Za dobu svojej existencie stihli John Wolfhooker vydať 19 videoklipov, nahrali dva štúdiové albumy a vystúpili na popredných českých festivaloch ako Aerodrome, Mighty Sounds či Rock For People, kde v roku 2018 odohrali svoj set na hlavnom pódiu. Vystúpili aj na jednom z najväčších kanadských festivalov Envol Et Macadam v Quebecu, kde headlinovali kapely Rise Against a Despised Icon.

Okrem týchto velikánov zdieľali John Wolfhooker pódium aj s kapelami Three Days Grace, Enter Shikari, Anti-Flag, Marmozets, Sleeping With Siren, Our Last Night a ďalšími. V apríli 2019 kapela odohrala svoj doposiaľ najväčší koncert v pražskej Tipsport Aréne, ktorý odohrala spolu s americkou kapelou Hollywood Undead.

Redakciu Hudba.sk za kapelu John Wolfhooker informoval Martin Čupka. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Alexandra Hrašková