Jej zatiaľ posledný album Lemonade vyšiel už pred šiestimi rokmi. Bol to vizuálny, konceptuálny počin sprevádzaný rovnomenným 65-minútovým filmom. Veľké dielo, v ktorom sa jej podarilo prepojiť pestrú paletu žánrov od reggae, country, rocku, gospelu, bluesu, funku až po hip-hop.


Teraz ohlásila novinku s názvom Renaissance, ktorá má zájsť ešte ďalej a stať sa najambicióznejším hudobným projektom, aký Beyoncé doteraz vydala. Aj napriek tomu, že by sa mal dostať na trh už 29. júla, je okolo neho viac tajností ako potvrdených informácií. Štyridsaťročná interpretka oznámila vydanie veľmi stroho, keď napísala na svojich online kanáloch slová "act i ... RENAISSANCE".

Digitálne hudobné služby ako Spotify a Apple Music následne ponúkli tmavú grafiku s názvom štúdiovky. S rovnakým minimalizmom o ňom informovala aj firma Tidal, ktorú vlastní jej manžel, raper Jay Z. Renaissance by mal podľa Apple Music obsahovať 16 skladieb. Zatiaľ nie je známe, či "act i" (vo voľnom preklade Prvé dejstvo) znamená, že pôjde o prvú časť väčšieho projektu, alebo album s dnes už pomerne bohatým počtom skladieb vyjde na viac častí. Necháme sa prekvapiť.

To si fanúšikovia hovorili ešte pred pár hodinami, kým Queen B neponúkla prvú hudobnú ochutnávku z albumu. Je ňou singel Break My Soul, ku ktorému zverejnila aj jednoduché lyric video. Tanečná skladba, v ktorej oprášila klasický house, pripomína hity 90. rokov minulého storočia. Vyníma sa však moderným zvukom a, samozrejme, jedinečným feelingom speváčkinho hlasu, ktorý si dokáže okamžite získať poslucháča hneď úvodným popevkom "la la la".


"Zamilovala som sa a dala som výpoveď v práci," spieva na začiatku textu, ktorý vyjadruje pocit slobody a hľadania samého seba. "Hľadám si nový základ, nesiem sa na novej vibrácii, budujem si nový základ. Vydrž, baby. Moju dušu nezlomíš," pokračuje v skladbe, akú sme od mainstreamovej umelkyne spoza oceánu naposledy počuli pred desiatimi rokmi, kedy si na klasickom housovom zvuku z posledných dekád 20. storočia na debutovom EP 1991 "fičalo" zlé dievča americkej rapovej scény Azealia Banks.

Dôvodom, prečo sa jedna z najúspešnejších speváčok posledných dvoch dekád rozhodla ísť hudobne práve týmto smerom, môže byť aj globálny úspech albumu Future Nostalgia (2020) od Dua Lipy, ktorý sa tiež nesie v tanečnej atmosfére a zvuku inšpirovanom 90. rokmi.

V piesni Break My Soul sú použité sample z hitu Show Me Love, ktorý v roku 1990 vydala Američanka Robin S. a singla Explode z roku 2014 od Big Freedia. Pod produkciu novinky sa okrem samotnej Beyoncé podpísali The-Dream a Tricky Stewart. Oficiálne sú medzi autormi piesne uvedení aj Allen George a Fred McFarlane, ktorí napísali skladbu Show Me Love, ďalej Big Freedia, BlaqNmilD a tiež Beyoncé s manželom.


Niekdajšia členka skupiny Destiny's Child sa najnovšie objavila na obálke britskej verzie magazínu Vogue, pre ktorý nafotila niekoľko umeleckých záberov. Držiteľka 28 cien Grammy na nich vyzerá úžasne. Na originálnych retro-futuristických záberoch pózuje v extravagantných kostýmoch na koni, motorke či obrej disko guli.

Šéfredaktor časopisu Edward Enninful sa so speváčkou stretol v jej štúdiu a prekvapila ho otázkou, či chce počuť jej novú tvorbu. Ako uviedol, "ihneď ho odpálila zvuková stena".

"Vznášajúce sa vokály a divoké beaty sa spájajú a rozdeľujú v sekunde a preniesli ma naspäť do klubov, kam som chodil ako mladý. Chcem sa postaviť a začať tancovať. Je to hudba, ktorú milujem. Hudba, ktorá vás povznesie, obráti vašu myseľ ku kultúram a subkultúram, k našim ľuďom z minulosti i súčasnosti. Hudba, ktorá na tanečnom parkete spojí mnohých a dotkne sa vašej duše. Ako je to vždy pri Beyoncé, má to svoj zámer. Po tejto vlne som zostal sedieť a všetko to vstrebával," opísal pocity z nového albumu 50-ročný novinár z Ghany.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Beyoncé