Len nedávno oslávila dvadsiate narodeniny, no svojho vstupu na hudobnú scénu v roku 2020 si s každým ďalším rokom na konto pripisuje nové a väčšie úspechy. Reč je o slovenskej speváčke Karin Ann, ktorá môže byť na seba aj v tak mladom veku patrične hrdá. A to je stále iba na začiatku svojej kariéry.


Karin Ann
sa už stihla objaviť na digitálnom billboarde firmy Spotify na Times Square v New Yorku, v nemeckom Bilde, americkom New York Times i v talianskom Vanity Fair. Ako predskokanku na svojich koncertoch si ju vybrali také hudobné hviezdy, akými sú kapela Imagine Dragons, britský spevák Yungblud či rocková formácia My Chemical Romance.

Zaujímavosťou je, že krátko pred štartom svojeje avizovanej, naozaj bohatej letnej koncertnej sezóny stihla mladá speváčka úspešne zmaturovať. Dopoludnia zvládla ústnu maturitu a o pár hodín neskôr už stála na pódiu v lotyšskej Rige. Práve totiž odštartovalo európske turné spomínaných Imagine Dragons, s ktorými následne pricestovala do Prahy a ako support obohatila ich dva koncerty aj v českej metropole.

Prečítajte si: 50-tisíc ľudí dva dni po sebe: Imagine Dragons v Prahe dokázali to, čo Rammstein

Pobyt v Prahe využila Karin naplno a iba niekoľko desiatok hodín po koncerte s Imagine Dragons zahrala aj na pražskom koncerte britského speváka Yungbluda. Ten ju dokonca pozval ako predskokanku aj na svoje austrálske turné, a to už budúci mesiac. Speváčka má z tejto spolupráce veľkú radosť a už viackrát sa v rozhovoroch vyjadrila, že práve Yungblud je jedným z jej veľkých vzorov, nielen kvôli jeho tvorbe. Obdivuje ho aj za fanúšikovskú komunitu, ktorú okolo seba vybudoval. Aby toho nebolo málo, na začiatku letnej vlny koncertov Karin zavítala aj do Varšavy a ponúkla publiku vlastný set na koncerte rockovej formácie My Chemical Romance.

Karin Ann však nevynechá počas leta ani Slovensko. Už teraz sa teší na svoju premiéru na festivale Grape v Trenčíne a potvrdila tiež účasť na mníchovskom festivale Superbloom. Na všetkých koncertoch zaznejú nielen pesničky z jej debutu, ale i nové kúsky, napríklad aktuálne single looking at porn a almost 20 z nedávno vydaného EP side effects of being human.

Karin Ann ako predskokanka Yungbluda v Prahe, 2.6. Zdroj: Sara Shots
Priority pred najväčším koncertom v živote: zvládnuť maturitu a nezmeškať let

Zatiaľ najväčším zážitkom jej kariéry boli práve vystúpenia s kapelou Imagine Dragons na začiatku júna. "Hrať s nimi bolo pre mňa veľkou poctou a tak trochu uzatvorením akéhosi kruhu. Keď som mala štrnásť rokov, spievala som ich hit Radioactive na prijímačkách na spevácky kurz," prezradila Karin krátko pred štartom európskeho turné tejto svetoznámej formácie. 

Na trio júnových koncertov spomína nanajvýš pozitívne a svoje bezprostredné dojmy nám prezradila aj v krátkom rozhovore, iba pár hodín po jej vystúpení 6. júna v pražských Letňanoch. Úprimne priznala, že príležitosť tohto typu sa spája s veľkou radosťou, ale pochopiteľne i rešpektom. "Nikdy neviete, koľko ľudí si vás pozrie, keďže mnohí prichádzajú až na hlavnú hviezdu večera. Netušíte, či ich zaujmete, ako budú reagovať na vaše skladby. To je zakaždým stres," priznáva Karin, no zároveň tvrdí, že v tomto prípade jej obzvlášť pomohli i študijné povinnosti a skutočnosť, že nemala čas stresovať sa nad ničím iným, než nad školou.

"Ja som neskutočný stressman! Možno bolo šťastím, že sa mi v jednom týždni naakumulovalo toľko povinností a neostávala mi energia a ani priestor nad nimi premýšľať. Prioritou bolo zvládnuť maturitu a nezmeškať let na prvé vystúpenie v Rige. Pre mňa sú antistresovou pomocou sestra s mamou, väčšinou stojace v mojej tesnej blízkosti, ak je reč o akciách tohto typu. Spoľahlivo odvedú moje myšlienky od rôznych katastrofických scenárov. Vďaka nim si viem užiť každú sekundu vystúpenia naplno."

Karin Ann ako predskokanka Imagine Dragons v Rige Zdroj: Cara Kealy
Na otázku, či sa s členmi kapely Imagine Dragons stretla aj osobne, Karin odpovedá kladne a nešetrí na ich adresu chválou. "Zoznámili sme sa a aj rozprávali. Neverila by som, akí sú chalani v pohode a úžasne priateľskí. Je na nich vidieť, že majú deti - spôsob, akým aj počas koncertu komunikovali s mladšími fanúšikmi pod pódiom, bol nesmierne milý," usmieva sa pri spomienke na trojicu koncertov v Rige a Prahe, na ktoré nikdy nezabudne.

Užívala si ich následne aj ako diváčka? "Jasné, každý jeden koncert! V Rige nám pršalo, čiže sme trochu zmokli, ale to fakt nikto neriešil, pretože šou, ktorú chalani robia, je bezchybná. Aj som si poplakala, pretože Imagine Dragons zahrali pesničku Next To Me. Tá patrí k mojim NAJ!" 

Ona samotná do svojho predskokanského setu zaradila nemenej známu skladbu Kiwi od Harryho Stylesa. "Vždy ju hrávam, hlavne keď na koncertoch spievam ako hosť. Jednoduchšie sa spojíte s publikom, ak spievate pesničku, ktorú poznajú všetci," prezrádza Karin, ktorá však samozrejme túto príležitosť hlavne na odprezentovanie vlastnej tvorby. "Zaspievala som piesne z môjho druhého EP a zahrala som i jednu novinku, ktorú predstavím fanúšikom v najbližších týždňoch. Nechajte sa prekvapiť," dodáva.

Neplánovane a v ich tričku

Veselú príhodu zažila Karin pri stretnutí so skupinou Mother Mother, ktorá na koncertoch Imagine Dragons vystupovala hneď po nej ako druhá predkapela. Ak by ste čakali rýchle a chladné stretnutie pri šatniach alebo na generálke, ste na omyle. "Natrafili sme na seba úplne neplánovane, počas obeda, na tom istom mieste. Bolo to spontánne, ale o to lepšie! Dokonca som mala na sebe oblečené ich tričko, pretože som veľká fanúšička. To nás pobavilo."

Aktuálne Karin Ann trávi čas v Londýne, ktorý je jej druhým domovom. Medzi častými zahraničnými pracovnými cestami sa však veľmi rada vždy zastaví na čas aj na Slovensku, kde trávi čas s rodinou. "Veľmi mi pomáha, keď mám priestor sama pre seba. Keď jednoducho vypnem hlavu a na nič nemyslím. Ideálne aj s mojimi psami. Vtedy som spokojná a nič viac mi nechýba."

Najbližšie letné koncerty Karin Ann

Austrálske turné s Yungbludom:

20. 7. – Auckland (NZ)
23. 7. – Brisbane (AUS)
24. 7. – Torrensville (AUS)
27. 7. – Sydney (AUS)
28. 7. – Melbourne (AUS)

Vystúpenia na festivaloch:

13. 8. – Grape Festival - Trenčín (SK)
4. 9.  – Superbloom Festival - Mníchov (DE)

Karin Ann, 2021 Zdroj: Sara Shots
Kto je Karin Ann?

Karin Ann sa tento rok blysla v užších nomináciách na Ceny Anděl v kategóriách Objav roka a Sólová interpretka. V roku 2021 sa stala objavom roka v hudobnej ankete Žebřík. Úspech zaznamenala aj na streamovacej platforme Spotify, ktorá jej dala priestor na svojom billboarde na Times Square v New Yorku, a to v rámci programu Spotify EQUAL. Tento program má za cieľ zviditeľniť ženské interpretky a podporiť rovnoprávnosť žien a mužov v hudobnom biznise. 

Okrem hudby na seba upútala pozornosť aj aktivistickými postojmi na podporu práv menšín. Médiá v Európe napríklad zaznamenali jej vystúpenia v poľskej rannej televíznej šou Pytanie na śniadanie, kde vystúpila naživo s dúhovou vlajkou a verejne tým podporila poľskú LGBTQ scénu. 

Pravidelne spolupracuje so svetovo uznávanými hudobnými producentmi, ako sú Chris Lord-Alge alebo Matt Schwartz. Karin miluje módu a kreslenie, podieľa sa na návrhovaní svojich outfitov aj merchu. Je tiež autorkou väčšiny námetov vlastných videoklipov, ktorých doposiaľ vydala dvanásť. 

Autorka: Danka Šoporová