Niečo vyše dva týždne pred tým, než po dlhých troch rokoch opäť otvorí svoje brány trenčianska Pohoda, zverejňuje festival line-up po dňoch a jednotlivých pódiách. Pohoda oslávi 25 rokov svojej existencie viac ako 130 koncertmi umelcov z celého sveta, takže sa určite nevyhnete niekoľkým neľahkým rozhodnutiam.


Hlavnými hviezdami Pohody 2022Nick Cave & the Bad Seeds (štvrtok), The Libertines, Flume, Wolf Alice, Sigrid (piatok), Black Pumas, Black Midi, ZHU či Lianne La Havas (sobota).

Pripravené sú tiež viaceré špeciálne projekty ako oslava tvorby Mekyho Žbirku – Nemoderný chalan, kde sa stretne kapela Midi Lidi s Lacom Lučeničom, alebo koncert pre Milana Lasicu s Bratislava Hot Serenaders a Bolo nás jedenásť. Spomedzi krajín dominujú zoznamu mien okrem Slovenska umelci z Veľkej Británie (17) a Spojených štátov (13).

Programové dilemy nebudú chýbať ani tento rok

Pohodu 2022 symbolicky otvoria a aj ukončia koncerty ukrajinskej hudby, stretnú sa rôzne žánre od hip-hopu, techna, punku, gitaroviek, elektroniky až po klasiku, predstavia sa začínajúci umelci i legendy. Pohoda má program na 22 pódiách od klasickej malej betónovej Garáže ako symbolu, kde vzniká nová hudba až po veľký stage hlavného pódia, k tomu desiatky sprievodných aktivít. "Hlavnými hviezdami sú pre nás naši návštevníci – vďaka nim sme prežili uplynulé ťažké roky, nevieme sa dočkať, keď zaplnia trenčianske letisko a dajú našej robote zmysel," povedal v tejto súvislosti Michal Kaščák.

Vzhľadom na veľký počet pódií a nabitý program sa ani tento rok nevyhnete rozhodnutiam medzi niekoľkými koncertmi, ktoré budú prebiehať v tom istom čase. Napríklad medzi oceňovanými britskými kapelami Wolf Alice a Black Country, New Road (piatok 19:20-20:20), no našťastie EUrópa stage, kde bude hrať druhá menovaná formácia, je umiestnený najbližšie k hlavnému Urpiner stageu, takže v tomto prípade sa dá medzi vystúpeniami pendlovať. To isté platí aj v prípade dvojice The Libertines a Yves Tumor (piatok 21:40-22:40), v tom istom čase bude navyše koncertovať aj Iva Bittová a Dunaj.


Viac sa nachodíte, ak sa rozhodnete svoj čas rozdeliť medzi koncerty, ktorých dejiskami sú Orange stage a Sporka-stage, napríklad Sigrid a Slowthai (piatok 20:30-21:30) alebo Black Midi a ZHU (sobota 22:50-23:50).

Pišta Kráľovič alias FVLCRVM dostal skvelú príležitosť predstaviť svoju novú audiovizuálnu šou na najväčšom pódiu Pohody (navyše v parádnom slote po Black Pumas a Black Midi / ZHU), časovo sa však prekrýva s výbornou britskou post-punkovou kapelou Squid (00:00-01:00 v noci zo soboty na nedeľu). Na Pohode sme si však už na podobné dilemy zvykli, program je naozaj bohatý a reálne sa dá za tri dni z vyše 130 koncertov stihnúť možno tak štvrtina.

Kompletný časový line-up je na stránke www.pohodafestival.sk/sk/timeline. Môžete si na nej vyklikať aj svoj vlastný zoznam koncertov, ktoré chcete vidieť, a nájsť si tak svoje vlastné dilemy.


Pribudli 10-minútové pauzy na presuny

Aj tento rok ide festival v celodennom systéme rozdelenia väčšiny koncertov na hodinové sloty. Po koncertoch nasledujú na každom pódiu pauzy, tento rok prvýkrát aj s pridaným extra časom na presuny, keďže susedné pódiá hrajú na striedačku. V praxi tento model umožňuje vidieť viac hudby bez toho, aby ste po skončení jedného koncertu meškali na nasledujúci, a zároveň svojím nastavením zabraňuje presluchom medzi pódiami pri končiacich a začínajúcich koncertoch.

V najbližších dňoch bude podrobnejšie predstavený aj ďalší program, ktorý poteší milovníkov literatúry, divadla, tanca, vizuálneho umenia, zaujímavých debát či vedeckých nadšencov. 

Zo skôr oznámených mien, žiaľ, z rôznych dôvodov na Pohode 2022 nevystúpia kapely Gustaf, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou a pesničkár Kevin Morby. Ich sloty nahradia najnovšie objavy Pohody skvelá austrálsko-britská kapela Greatest Hits, ktorá očarila nedávno návštevníkov Pohoda dňa_FM, zverejňovanie zahraničných mien v programe uzatvára festival objavom americkej hip-hopovej scény – kapelou They Hate Change.


Posledných 3000 lístkov a viac miest na stanovanie pre rodiny

Na rekordný predaj ubytovania a parkingu nadviazal festival rýchlym predpredajom permanentiek, ktorých zostáva už len necelých 3000 kusov. Z parkingu zostali k dispozícii už len miesta v sektore P5, no návštevníci majú stále možnosť využiť špeciálnu vlakovú a autobusovú dopravu (lístky sa dajú kúpiť v shope v sekcii doprava), či zorganizovať si spoločný odvoz v sekcii webparty na stránke festivalu cez hashtag #spolunapohodu.

Každoročne rastie záujem o ubytovanie vo Family Parku. Organizátori preto zväčšili kapacitu v jeho zázemí a výrazne sa rozšírila kapacita špeciálneho Family & Silent Campu i v Karavan parkingu. Zo špeciálnych stanových miest a ubytovaní sú ešte okrem navýšeného Family & Silent Campu a Karavan parkingu k dispozícii stany Tent Inn, Black & Fresh a zopár vrátených päťmiestnych stanov Chill Village. 

Pozor na podvodníkov

S blížiacou sa Pohodou rastie aj počet pokusov podvodníkov o predaj falošných lístkov či pochybné predaje na stránkach, ktoré nepatria medzi oficiálnych predpredajcov festivalu. Organizátori preto odporúčajú, aby si záujemcovia nekupovali lístky na Pohodu od sekundárnych ticketingových spoločností, nakoľko žiadna z nich nie je partnerom festivalu (napr. Viagogo), ani od ľudí, ktorým nemôžete na sto percent dôverovať. Často predávajú falošné či kradnuté lístky, ktoré sú zablokované a nedostanete sa s nimi na festival.

Lístky sú proti falšovaniu chránené viacerými voľným okom neviditeľnými ochrannými prvkami. Čiarové kódy lístkov budú na vstupe kontrolované čítačkami. Na jeden čiarový kód sa dostane do areálu len jeden človek. Falošné lístky nebudú akceptované, pričom za vzniknutú škodu je zodpovedný návštevník. Vidina malej úspory sa tak môže zmeniť na stratu a sklamanie.

Tlačová konferencia v deň 25. výročia festivalu

Špecifikom Pohody je aj prístup partnerov, ktorí sa podieľajú na každoročnom zlepšovaní komfortu a zážitkov na festivale. S akými novinkami prídu tento rok, prezradia zástupcovia festivalu na tlačovej konferencii na letisku Trenčín v stredu 29. júna o 10:30 priamo v areáli letiska Trenčín. Tlačová konferencia sa uskutoční symbolicky v deň, keď Pohoda pred 25 rokmi prvýkrát otvorila svoje brány návštevníkom.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohoda festivalu Anton Repka. Správu sme upravili a doplnili (programové dilemy).