Štrnásty ročník festivalu Ekofest, z ktorého výťažku bolo doposiaľ v Trnave vysadených 173 nových stromov a stovky kríkov aj trvaliek, sa v tomto roku uskutoční v piatok 24. júna v kine Hviezda a v sobotu 25. júna v záhradách Západoslovenského múzea v Trnave.


Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý program, v rámci ktorého si budú môcť vychutnať vystúpenia hudobných skupín, ako aj prednášky na rôzne environmentálne témy a problémy, premietania osvetových filmov, program pre rodiny s deťmi, tvorivé envirodielne pre deti, rôzne workshopy, infostánky, výstavu v kine aj záhradách a iné.

Už v piatok dopoludnia program odštartuje premietaním osvetových filmov s environmentálnou tematikou pre študentov z trnavských škôl. Prvý film s názvom Po nás potopa, ktorý je tohtoročnou novinkou slovenskej produkcie, vtiahne divákov do problematiky klimatickej krízy a jej dôsledkov pre Slovensko. Po filme bude nasledovať prednáška Adriany Brossmannovej, ktorá sa spolupodieľala na tvorbe filmu.

Nasledovať bude druhá prednáška pod taktovkou Petry Slezákovej s názvom Život bez odpadov v praxi. Po prednáškach bude nasledovať premietanie filmov Živá rieka, Nesmrteľný lesŽivot v oblakoch o unikátnej slovenskej prírode, ktoré pochádzajú z dielne popredného ekológa a filmára Erika Baláža a jeho kolektívu. Vo vstupných priestoroch kina Hviezda bude pre návštevníkov pripravená pútavá výstava SZUŠ PABLO. Vstup na všetky podujatia v kine je bezplatný.

Ekofest 2021 Zdroj: Paul Zirotca
V sobotu bude program Ekofestu pokračovať v záhradách Západoslovenského múzea. Dopoludňajší program s bezplatným vstupom bude vyhradený najmä pre rodiny s deťmi a odštartuje ho vystúpenie trnavskej hudobnej skupiny malinyJAM, po ktorej bude nasledovať tanečné vystúpenie pod taktovkou tanečného a pohybového štúdia Crazy Family.

Zároveň sa budú v areáli konať rôzne workshopy, tvorivé envirodielne pre deti, návštevníci si budú môcť pozrieť výstavu aj prezentačné infostánky ochranárskych združení. Po tanečnom vystúpení začne na pódiu prezentovať svoju prednášku Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku s názvom Ochrana Orla Kráľovského v Panónskom regióne. V rámci nasledujúcej prednášky predstaví Jakub Mišek projekt Mestská farma a komunitný zelovoc pri Trnave.

Smola a Hrušky, Ekofest 2021 Zdroj: Paul Zirotca
Koncerty hudobných skupín popoludní odštartuje trnavská formácia Zotrwačnosť, ktorá na koncerte predstaví aj novinky zo svojho nového albumu XX, ktorý vznikol pri príležitosti dvadsiateho výročia kapely. Následne na pódiu predstaví svoju tvorbu trnavský rockový raper Ignasio. Nasledovať bude vystúpenie známej liptovskej kapely Ploštín Punk a rockovej skupiny Bullet Holles.

Fanúšikov svetoznámej kapely AC/DC určite poteší skvelý revival s jedinečnou šou v podaní maďarskej formácie ACid/DC. Večerné pódium bude patriť českej hard-rockovej stálici Doga a slovenskej punk-rockovej legende Konflikt, ktorí na hudobnej scéne pôsobia už viac ako tri desaťročia. Program Ekofestu vyvrcholí vystúpením ďalšej známej slovenskej skupiny Polemic, ktorá má ambíciu roztancovať celý Ekofest svojimi veselými tanečnými melódiami v štýle ska a reggae. Podujatie bude moderovať Ivo Ostrihoň.

Vstup na popoludňajšie koncerty bude spoplatnený, lístky za výhodných 15 eur nájdete v sieti Predpredaj.sk. Výťažok z Ekofestu bude tradične venovaný na výsadbu stromov v Trnave. 

Viac informácii o podujatí nájdete na www.ekofest.sk.

Zdroj: PR článok / Predpredaj.sk