Pred festivalovou sezónou mnohí riešia dilemu, či vsadiť na overené podujatia, tzv. "veľkých hráčov", alebo sa oplatí dať šancu malým festivalom, s ktorými sa na Slovensku v posledných rokoch roztrhlo vrece. Jedna príjemná alternatíva sa naskytá aj budúci víkend 27. a 28. júla. V Zvolenskej Slatine sa bude už šiesty rok konať festivalík s názvom Guča umenia.

Nevšedná udalosť v srdci Slovenska prináša precízne namiešaný koktejl kapiel, divadelných predstavení, diskusií na aktuálne spoločenské témy aj cestovateľských prednášok. Okrem toho nebude chýbať čajovňa, trhy mladých slovenských dizajnérov, umelecké výstavy a mnoho iného. 

Multižánrový hudobný program

Festival otvorí v piatok 27. júla o 19:00 sólo koncertom Juraj Hnilica, finalista súťaže Česko Slovensko má talent. Divadelnú drámu Faust neskôr odohrá banskoštiavnické divadlo Concordia. Festival bude pokračovať koncertom shoegazovej kapely Manon Meurt z Českej republiky, ktorú vystrieda diskusia o stave slovenskej spoločnosti s bývalým šéfredaktorom týždenníka Domino-fórum a denníka SME - Martinom M. Šimečkom. Večer zakončí Hudba z Marsu so svojím intergalaktickým disco/elektro popom.


Sobotný hudobný program otvorí legendárny blues kapely ZVA 12-28 Band. Nálada sa následne žánrovo premostí - ak ste uverili myšlienke, že punk na Slovensku je mŕtvy, koncert trnavskej kapely The Wilderness vás nepochybne vyvedie z omylu. Po ďalších prednáškových blokoch bude nasledovať z umeleckého hľadiska jeden z najhodnotnejších koncertov festivalu - kapela Autumnist s jedinečným zvukom aj vizuálnou produkciou. V melancholickom štýle sa bude niesť aj live dj set slovenského hudobníka Tomáša Šebestu, ktorý tvorí a vystupuje pod pseudonymom MacroNoise.

Festival zakončí koncert kapely Chiki Liki Tu-a, ktorú netreba predstavovať. Môžete sa tešiť na hudobné nebíčko obohatené výdatnou dávkou recesie. 


Zelený festival

Okrem hudobného programu sa môžu návštevníci tešiť na výstavu historických fotografií pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa. So svojou tvorbou sa predstaví aj mladá česká fotografka Wendy Drahotušská, bude tu aj stánok kníhkupectva Artforum, miestni handmade výrobcovia a mnoho ďalších umelcov a dizajnérov. 

Organizátori festivalu sa navyše tento rok rozhodli priniesť hneď niekoľko enviro noviniek. Vo festivalovom Guča shope budú môcť návštevníci odovzdať svoju použitú Curaprox zubnú kefku na recykláciu, okrem toho sa budú na festivale točiť čapované nápoje do pohárov vyrobených na báze rastlinných škrobov. Všetky tieto poháre budú po festivale skompostované. Samozrejmosťou sú koše na triedený zber odpadu, rozmiestnené po celom areáli festivalu.

Ak ste z okolia Zvolena, a ak aj nie ste, nenechajte si ujsť toto jedinečné podujatie. Príďte svojou prítomnosťou podporiť umeleckú intervenciu, vdýchnuť život Zvolenskej Slatine, narušiť stereotyp dedinského dňa a oživiť netradičné priestory bývalého kina Pokrok.

Viac sa o podujatí dozviete na oficiálnych stránkach www.gucaumenia.sk a www.facebook.com/FestivalGuca.


Text: Matej Kráľ
Foto: