Coververzie iných interpretov si muzikanti väčšinou vyberajú na základe istej podobnosti v tvorbe či umeleckej výpovedi. Často neprekvapí samotný výber, ale nové prevedenie. Tohtoročný júlový Record Store Day však priniesol úplne iný album s coververziami, ktorý až tak neprekvapí prevedením, ale skôr výberom interpreta.

Konkrétne ide o skupinu Bee Gees, na ktorú rockeri z Foo Fighters odkazujú aj v názve svojho nového vedľajšieho projektu Dee Gees. Práve pod týmto pseudonymom, ktorý zároveň odkazuje aj na iniciálky frontmana Davea Grohla, vydali pred pár dňami album Hail Satin.

Už samotné názvy projektu aj albumu prezrádzajú, že ide o úlet, zábavu a radosť z hudby. Tá je citeľná hneď po stlačení tlačítka PLAY. Foo Fighters pri spracovaní skladieb legendárnej kapely bratov Gibbovcov ale aj živého prevedenia svojich vlastných piesní, odviedli špičkovú prácu, ktorá určite poteší fanúšikov na obidvoch stranách.


Ak sa skalní priaznivci kapely po vypočutí prvého videosingla neodvážia pustiť si stranu A a trošku zakrútiť bokmi na chytľavé rytmy skladieb Bee Gees ani keď zostanú doma sami, určite budú nadšení aspoň z live verzií piesní z albumu Medicine at Midnight, ktorý "Grohlovci" vydali tento rok vo februári a Hail Satin ich ponúka na B strane vinylu.

Z katalógu kapely Bee Gees, ktorú tvorili Barry, Robin, a Maurice Gibbovci, sa na nahrávke objavili piesne You Should Be Dancing, Night Fever, Tragedy a More Than a Woman. Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na prerábku piesne Shadow Dancing, ktorú v roku 1978 vydal na svojom druhom sólovom albume Andy Gibb.


Dave Grohl: Mal som takto spievať posledných 25 rokov

Muzikanti sa v coveroch pridržiavajú pôvodných aranžmánov. Nahrávky však znejú s o niečo robustnejšími gitarami modernejšie a predsa len sú nesmrteľné disko hity obohatené o rockovú energiu. Samostatnou kategóriou pri súrodeneckej formácii je spev, konkrétne typické falzety, do ktorých by sa bál pustiť nejeden profesionál. Aj tie však znejú na novinke v porovnaní s originálom miestami skutočne na nerozpoznanie. Dee Gees prinášajú nefalšované potešenie zo skladieb, ktoré majú radosť už vo svojej DNA. Dokonale vystihli atmosféru. Šampanské, flitre, obtiahnuté zvoncové nohavice, mini šaty a vševidiaca disko guľa.

Grohl pred časom prezradil, že prvýkrát dostal nápad nahrať cover od Bee Gees, keď sa v štúdiu rozprávali o dokumente o tejto skupine. Ako prvá prišla na rad You Should Be Dancing. "Začali sme s nahrávaním nástrojov. Potom som si povedal, 'Dobre, teraz to musím zaspievať'. Musím vám povedať, že som nikdy v mojom živote takto nespieval, ale bola to tá najjednoduchšia skladba, ktorú som kedy naspieval. Jednoducho som to zaspieval, trvalo to asi šesť minút a mal som to hotové. Mal som takto spievať posledných 25 rokov," povedal Grohl.


Skvelý zvuk dopriali Foo Fighters aj vlastnej autorskej tvorbe. Živé, surovejšie verzie piesní z nedávno vydaného albumu Medicine at Midnight znejú možno ešte príťažlivejšie ako na februárovej štúdiovke, ktorá prekvapila neskrývaným príklonom k popovejšej tvorbe.

Skladby Making a Fire, Shame Shame, Waiting on a War, No Son of Mine a Cloudspotter nahrali naživo vo vlastnom Studiu 606 v slnečnom Los Angeles a niekoho možno poteší, že sú ochudobnené o zbytočné šumy alebo prejavy publika na koncertných záznamoch. Nástroje si plne vychutnávajú darovaný priestor a čistotu štúdiových reproduktorov, rovnako ako rozjarený 54-ročný spevák, ktorý to rozbalil svojím typickým štýlom a znie naozaj live.


Zoznam skladieb na albume Dee Gees – Hail Satin / Foo Fighters - Live:

1. You Should Be Dancing
2. Night Fever
3. Tragedy
4. Shadow Dancing
5. More Than a Woman

6. Making a Fire
7. Shame Shame
8. Waiting on a War
9. No Son of Mine
10. Cloudspotter


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Magdalena Wosinska

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters