"Hudba sa nás dotýka citovo tam, kde to samotné slová nedokážu." Týmito slovami sa vryl do pamäti nielen americký herec Johnny Depp, no súhlasí s nimi i Filip Jančík. Silné emócie, ktoré v ľuďoch zanecháva jeho tvorba, boli dôležitým impulzom pre ďalšie z jeho neočakávaných aktivít.


Ak si odmyslíme umelecké danosti populárneho slovenského huslistu, práve spontánnosť a schopnosť neustále udivovať okolie vystihujú čerstvého tridsiatnika azda najviac. Aj v čase, kedy by si po náročných mesiacoch cestovania a vypredanom akustickom filmovom turné po celom Slovensku mohol dopriať zaslúžený oddych, avizuje Filip Jančík viacero noviniek.

Koncerty rodáka z Popradu bývajú beznádejne vypredané a mnohí jeho fanúšikovia sa na ne z kapacitných dôvodov nedostanú. Nielen pre nich má sympatický hudobník dobrú správu - letné voľno využije inak, než chytaním bronzu. Prekvapenie ohlasuje už dnes a odteraz aj každý prázdninový štvrtok.

Za všetko môže huslistov nezabudnuteľný minuloročný jesenný koncert v bratislavskej Starej Tržnici. Okrem romantických zásnub s dlhoročnou partnerkou Luciou Supekovou si ho totiž spája aj s inými silnými momentmi. Ako tvrdí: "Mám krásnu prácu a uvedomím si to vždy, keď vidím slzy dojatia a nadšenie ľudí, ktorí sú v hľadisku. Emócie vtedy lomcujú i mnou, to si nemyslite. Hlavne, keď v prvej rade tlieska operná legenda Peter Dvorský či najsledovanejší Youtuber David Dobrík."


Ústredná skladba z filmu Gladiátor

Úvodný týždeň avizovanej série darčekov zo spomínaného koncertu patrí filmovému trháku Gladiátor.

"Táto historická snímka je doslova kultová, film získal množstvo Oscarov a nesie so sebou silný príbeh. Ústredná skladba Now We Are Free diváka fascinuje i po rokoch, mňa určite tiež," vysvetľuje dôvody, prečo sa rozhodol práve pre ňu. Počas nasledujúcich týždňov si však prídu na svoje aj milovníci iných filmových žánrov.

Čaká na nich soundtrack z Harryho Pottera, Posledného mohykána, Hier o tróny a mnoho ďalších filmových titulov v jedinečnom, inštrumentálnom prevedení. To najväčšie prekvapenie však Filip pripravuje v závere leta. Zatiaľ sú známe iba jeho indície: rieka, narodeniny, bez peňazí. Máte tušenie, čo by to mohlo byť? Svadba to veru nie je.

Rozhovor: Huslista Filip Jančík: Rozdiely medzi perfektnými a najlepšími spočívajú v detailoch

Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)