Za ostatné dva roky nastali v živote speváčky Vandy veľké zmeny. Ukončila trvalý pracovný pomer, začala sa naplno venovať hudbe a vďaka svojej láske v Argentíne sa rozhodla vymeniť rodné Slovensko za Južnú Ameriku. Prirodzeným dôsledkom týchto zmien je aj album so španielskymi textami, ktorý uvedie na trh už o dva týždne.

Jej tretí štúdiový album sa volá Valor, po španielsky odvaha. Tá rodáčke z Nitry rozhodne nechýba. Tvorbe nových skladieb venovala Vanda rok práce v bratislavskom štúdiu LittleBeat, kde úzko spolupracovala s producentským tímom v zložení Martin Šrámek, Andrej Hruška a Matej Mikloš, ktorí si prizvali na nahrávanie aj Ľubora "Umelca" Priehradníka.

"Bola to výborná spolupráca, novinkou pre mňa boli ručne vyrábané sample, z ktorých sa programovali beaty, do ktorých som spievala ešte predtým, ako sa nahrali nástroje. Celý album je veľmi popový, miestami až taký synthpopový a veľmi ma baví. Zvukovo je tiež niekde úplne inde ako môj predošlý materiál," hovorí Vanda, ktorá s tímom z LittleBeat vybrala na Valor sedem piesní. "Pôvodne bolo na album zložených asi dvadsať skladieb, z nich sa v štúdiu nahralo jedenásť demoverzií a do finále išli už iba tie najlepšie," dodáva.

Album vyjde 7. septembra aj vďaka podpore fanúšikov v anglicko-španielskej crowdfundingovej kampani. V rovnaký deň plánuje Vanda predstaviť aj videoklip ku skladbe Paro el tiempo (v preklade Zastavujem čas). Krst nahrávky sa uskutoční 28. septembra na verejnom koncerte v Luna Bare v bratislavskom hoteli Kyjev. Speváčku budú na pódiu sprevádzať výborní hudobníci - bubeník Stano Kociov, gitarista Peter Bulik, basgitarista Miloš Bulik a klávesák Matúš Ferko.

"Po prvýkrát v živote idem do live setu aj so samplami, efektami a vokálmi. Je to pre mňa novinka a fakt sa na to teším. Momentálne pracujeme aj na modernejších verziách starých skladieb z predošlých dvoch albumov, aby to do seba na koncerte všetko dobre zapadlo," vysvetľuje. Vanda sa v Bratislave predstaví po roku a na nejaký čas naposledy, pretože po krste albumu Valor odlieta do Argentíny, kde predstaví novinku aj tamojšiemu publiku na sérii koncertov.

Tracklist albumu Valor:

1. Armadura de sinceridad
2. Valor
3. Una vez más
4. Paro el tiempo
5. Mi camino
6. Felicidad
7. Mar adentro


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nikoleta Kováčová.

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Vanda