Väčšina áčkových domácich interpretov krstí svoje nahrávky v Bratislave, no Richard Müller sa rozhodol nové výberové dvoj-CD uviesť do života netradične v Košiciach. Neobyčajný bol aj samotný krst v legendárnej kaviarni Slávia - Sima Martausová špeciálne pre túto príležitosť napísala text plný odkazov na Richardove najväčšie hity, ktorý mu zaspievala.

Ešte predtým šarmantná speváčka úprimným vyznaním dojala speváka aj publikum. "Richarda Müllera si veľmi vážim ako umelca aj ako človeka, preto teraz cítim až trému. Je pre mňa veľkou cťou, že si za krstnú mamu vybral práve mňa. Veľmi sa z tohto albumu teším. Richardovu tvorbu mám totiž veľmi rada, mnohé jeho pesničky milujem, a tu ich mám pokope. Keďže tento večer má byť predovšetkým o ňom, rozhodla som sa CD pokrstiť hudbou. Špeciálne pre túto príležitosť som len pred dvoma dňami zložila pieseň, ktorá je vyskladaná z názvov Richardových najväčších hitov," povedala Sima Martausová.

Po albume 55 prierez 33-ročnou kariérou

Na dvoj-CD s jednoduchým názvom Výberovka je dovedna 36 piesní z celej 33-ročnej kariéry obľúbeného speváka, od Banketu až po jeho najnovšiu tvorbu. Sú medzi nimi nadčasové skladby ako Po schodoch, Nebude to ľahké alebo Cigaretka na dva ťahy, ale aj minuloročný hit Julia Roberts z aktuálneho albumu 55 a spoločný duet so Simou Svätojánske mušky.

Tak ako na koncertoch, Richard okrem notoricky známych hitov na kompiláciu zaradil aj množstvo menej známych krásnych skladieb, na ktoré nedá dopustiť. "Tento výberový album je tak pol na pol vyskladaný z hitov, ktoré ľudia dobre poznajú, a z piesní, ktoré patria k mojim najobľúbenejším, ale verejnosť ich možno až tak dobre nepozná. Verím, že práve vďaka tomuto CD ich ľudia spoznajú a obľúbia si ich," vysvetlil Richard Müller.

Ako povedal pre TASR, jeho obľúbené piesne, sú často iné ako tie, ktoré majú radi jeho fanúšikovia. "Mám svoje milované pesničky, ktoré dokonca ani nehráme, lebo si myslím, že publikum o ne ani veľmi nemá záujem. Rozmýšľal som však nad tým, že raz by som vydal taký výber, ktorý by sa volal 'Moje najmüllšie', kde by boli pesničky, ktoré mám ja najradšej," prezradil spevák. Jednou z takýchto piesní, ktoré sú aj na Výberovke, je skladba Sníh. "Išli sme z jedného koncertu, neuveriteľne snežilo. Zapadli sme a nevedel som, čo by som s tým voľným časom urobil. Tak som si vybral autoatlas, kde je taká tá prvá a posledná prázdna strana a napísal som to v priebehu niekoľkých minút. Myslím si, že ten text je krásny," priblížil spevák.

V krátkom rozhovore tiež prezradil, že v ťažkých chvíľach mu vždy pomáha hudba. "Som milovník hudby, počúvam ju celé dni a noci, keď nespím. Muzika mi vždy pomôže," povedal spevák, ktorý o
krem hostí na svojom krste tento týždeň potešil aj svojich fanúšikov. Len pred pár dňami totiž zverejnil lyric video k titulnej skladbe albumu 55. Keďže táto pieseň je zhudobneným ohliadnutím za celým jeho životom, vo vizuále použil aj svoje fotografie z detstva.


Exkluzívna ochutnávka nového koncertného programu

Košice sa miestom krstu nestali náhodou. Richard totiž svoje očakávané turné s Adelou Vinczeovou odštartuje už o necelé dva týždne práve na východe - v pondelok 2. októbra vypredaným koncertom v Prešove. Nasledovať budú Košice (3.10.) a posledný koncert v tomto regióne bude 4. októbra v Humennom. Aj preto sa spevák rozhodol na východ zavítať v predstihu a počas včerajšieho slávnostného večera v kaviarni Slávia ponúkol aj malú hudobnú ochutnávku toho, čo fanúšikov čaká na turné. "V Košiciach som ešte nikdy nekrstil a toto krásne mesto si to zaslúži. Mám východ veľmi rád a mám tu úžasných fanúšikov," dodal Richard.

Počas krátkeho vystúpenia s kapelou predviedol naživo štyri veľké hity - Nebude to také ľahkéRiekaBaroko a hymnus Štestí je krásna věc - v podobe, v akej zaznejú na nadchádzajúcom turné. V rámci úplne nového a netradičného hudobného sprievodu boli na spoluprácu prizvané aj tri famózne vokalistky - bývalá detská spevácka hviezda Janka Daňová a speváčky mladej generácie Kristína Smetanová (spomínate si na Kriss Krimm?) a Zuzana Mikulcová. Doprovodnou kapelou bola osvedčená zostava vedená kapelníkom a bubeníkom Jurajom Kuchárekom. Postu basovej gitary sa excelentne zhostil Martin Gašpar, na klávesy hral Martin Wittgruber a na gitare Peter Markuljak.

Vystúpenie bolo poznačené pomerne zlou akustikou priestoru, ktorý na živé koncerty s kompletnou kapelou nie je optimálny. No toto negatívum vo výraznej miere kompenzovalo nasadenie hudobníkov a aj samotného Richarda. Ten pôsobil uvoľnene, spieval dobre. A aj vďaka famóznym výstupom vokalistiek bol pocit z koncertu viac než uspokojivý. Najvýraznejšou z nich bola Janka Daňová, ktorá odspievala niekoľko úžasných sólových partov. Mierne rušivým dojmom pôsobili niektorí pozvaní hostia, ktorí sa počas koncertu i krstu viac ako na program sústredili na osobné debaty s priateľmi. To však k podobným akciám patrí a na turné sa fanúšikovia môžu tešiť na plnohodnotný zážitok.

Richard Müller, krst Výberovky v Košiciach, 20.9. Zdroj: René Miko

Medzi hosťami aj Peter Bič a Katka Knechtová

Krst Výberovky nebol verejnou akciou a medzi pozvanými hosťami sa objavilo veľa zaujímavých ľudí. Okrem médií a osobností spoločenského života prišli Richarda podporiť aj kolegovia hudobníci. "S Richardom sa dobre poznáme. Preto som s radosťou prijal pozvanie na túto akciu. Potešilo ma, že na výberovku sa dostalo niekoľko pesničiek, ktoré som nahrával aj ja," prezradil nám známy košický hudobník Peter Bič. Okrem neho prišli aj Tomáš Buranovský či Katka Knechtová, ktorá plánuje navštíviť aj niektorý z koncertov blížiaceho sa turné. "Pozvali ma, a takéto pozvanie sa neodmieta. Lebo Richard je môj kamarát. Teším sa, že som ho mohla vidieť a tiež na turné, ktoré chystá. Určite sa tam pôjdem pozrieť." 

Keďže v Richardovej tvorbe je veľké množstvo hitov a skvelých piesní, oslovili sme hudobníkov aj s otázkou, ktorá je tá ich "srdcovka". "Mám svoju top trojku. Mám veľmi rada Rieku, Milovanie v daždi a Neuč vtáka lietať. To je taká 'svätá trojka'. Ale mám veľmi rada jeho intenzívnejší počin - album LSD," prezradila Katka Knechtová. "Je ich strašne veľa, no moja srdcovka je Rieka, pretože tam som nahrával sólo, ktoré sa mi veľmi páči," vyznal sa Peter Bič.

Richard Müller, krst Výberovky v Košiciach, 20.9. Zdroj: René MikoRichard Müller na krste Výberovky v Košiciach - viac fotiek

Moderátorom večera bola známa tvár rozhlasu Roman Bomboš. "Je to pre mňa veľká česť. Rišo patrí nielen k najvyšším, ale aj najväčším spevákom na Slovensku. Ja mám slovenskú hudbu a hudobnú scénu veľmi rád. Je mi cťou vysielať pesničky, byť pri ich zrode. Počas tých dlhých rokov kariéry sa mi stalo, že z mnohých hudobníkov sa stali priatelia. Napríklad Hexáci za mnou prídu z novou pesníčkou. A som jeden z prvých ľudí, ktorí ju počujú. To si veľmi vážim. Práve preto chce byť človek pri tom, keď sa niečo závažné deje. A myslím, že výberovka Richarda Müllera patrí k závažnejším veciam," povedal s úsmevom. Okrem toho si zároveň prišiel "zmapovať terén", lebo 14. októbra bude moderátorom 33. finále pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. 

Richard Müller bude v tom čase už takmer v polovici svojho turné s Adelou. Najpopulárnejšia slovenská moderátorka bude speváka medzi hudobnými blokmi spovedať a toto spojenie sľubuje množstvo prekvapení. V rámci Ona a On tour zavítajú spolu do pätnástich miest na Slovensku aj v Českej republike, pričom v Bratislave ich čakajú dve vystúpenia vo Veľkej sále Istropolisu. Tie budú pre fanúšikov výnimočné aj tým, že pôjde možno o jedny z posledných koncertov v tomto legendárnom priestore tak ako ho poznáme. Budova má totiž už niekoľko týždňov nového majiteľa, ktorý zatiaľ neodhalil svoj investičný zámer. Budúcnosť kedysi slávneho, dnes málo využívaného kultúrneho a kongresového centra s jedinečnou atmosférou je teda otázna.

Vstupenky na všetky koncerty turné sú v predaji exkluzívne v sieťach Predpredaj.sk (Slovensko) a Předprodej.cz (ČR).

Termíny Ona a On tour:

2. 10. - Prešov, Kino Scala - takmer vypredané
3. 10. - Košice, Angels Aréna
4. 10. - Humenné, Mestské kultúrne stredisko
9. 10. - Lučenec, Kino Apollo
10. 10. - Banská Bystrica, Športová hala
11. 10. - Nitra, PKO
17. 10. - Bratislava, Istropolis - vypredané
18. 10. - Bratislava, Istropolis
19. 10. - Trenčín, Mestská športová hala
24. 10. - Trnava, Holiday INN
25. 10. - Žilina, Dom odborov - vypredané

20. 11. - Ostrava, Dům kultury města Ostravy
21. 11. - Brno, Radost
27. 11. - Praha, Divadlo Hybernia
28. 11. - Hradec Králové, KD Střelnice
29. 11. - Liberec, Dům kultury Liberec

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autor: Laco Ontko (zdroj TS Propaganda House + TASR) 
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller