V Bratislave sa už dnes začne druhý ročník World Music Festivalu. Štvordňové podujatie určené fanúšikom hudobných tradícií a ich pozmeneným a modernizovaným formám v podobe world music prináša koncerty domácich i zahraničných skupín.

Festival dnes otvorí bubnový sprievod kapely Maribondo, ktorý prejde cez celé Staré Mesto. Hlavné festivalové dianie pre širokú verejnosť bude prebiehať na veľkom pódiu na Hlavnom námestí, kde sa v piatok a v sobotu predstavia domáci interpreti Banda, Katarína Máliková, Ľudové mladistvá, Karpaton, Ľubomír Gašpar Cimbal Project a Karina Sarkisjan. Poslední traja menovaní sa na festival dostali na základe otvorenej výzvy a odborného i poslucháčskeho hlasovania. Okrem reprezentantov slovenskej world music scény vystúpi aj talianska Kaláscima, jedna z najpopulárnejších skupín hrajúcich v štýly pizzica taranta.

Ateliér Babylon bude v sobotu dejiskom žánrovo pestrého galaprogramu festivalu. Vystúpi poľské duo Karolina Cicha & Bart Palyga s programom deviatich jazykov, v ktorom zaznejú piesne v jazykoch národností obývajúcich kedysi východopoľské mesto Bialystok. Ďalším účinkujúcim je francúzsky kontrabasista Renaud Garcia-Fons, ktorého bude sprevádzať Derrya Türkan, turecký hráč na tradičné husle kemenče. O tanečne ladený záver sa postará bulharská skupina Oratnitza. Vstupenky na koncert v Ateliéri Babylon kúpite v sieti Predpredaj.sk.

Prečítajte si: World Music Festival Bratislava: Bohatý program a kvalitná hudba v centre mesta

Festivalovú električku môžete stretnúť už dnes

Súčasťou festivalu je aj dnešný workshop bubnovania a tanca pizzica taranta s členmi skupiny Kaláscima (o 18:00) či Tanečný dom v KC Dunaj, na ktorom sa záujemcovia môžu naučiť tancovať slovenské ľudové tance (20:00). V programe festivalu ďalej figurujú pouličné bubenícke šou, workshopy hry na perkusie či festivalová električka. Tá bude po meste premávať už dnes od 18:00 do 20:00.

V rámci festivalu sa tiež uskutoční medzinárodná konferencia. V Zichyho paláci odznejú príspevky o domácich podujatiach - napríklad o 15 rokoch existencie Tanečných domov na Slovensku a o folklórnom festivale Východná. Zahraničné príspevky sa budú venovať témam ako "Umenie komunikácie", "Hudba a jej usporiadanie v Nemecku a siete globálno-lokálnej hudby" či "Aké sú možnosti pre hudobníkov world music na turné v meniacej sa Amerike". Viac o konferencii

Detský program, film i workshop

Mladším návštevníkom festivalu je v sobotu od 14:00 určený detský program na Hviezdoslavovom námestí, kde sa deti môžu aktívne zapojiť do starodávnych pastierskych hier z okolia Trenčína, vyskúšať si ľudový kroj či pozrieť si latino show La Portella alebo vystúpenie detského folklórneho súboru Gerulata.

Všetkým vekovým kategóriám je venovaný bubenícky workshop Bubnovačka Orchestra - Rytmika, uskutoční sa na nádvorí Zichyho paláca v nedeľu o 14:00. Priestor súčasnej kultúry A4 bude o 18:00 miestom slávnostnej premiéry dokumentárneho filmu Mareka Šulíka a etnologičky Jany Belišovej Ťažká duša o zrkadlení života Rómov v ich tradičných žalostných piesňach. "Okrem filmu sa budú prezentovať aj krátke videá na túto tému, zbierka piesní, cestopis a zaznejú rómske piesne v živom prevedení," informovala PR manažérka festivalu Ľubica Zajacová Záborská.

Zdroj: TASR
Foto: PR