"Ještě žijem, ještě naděje jsou," spieva Jiří Macháček na singli Mig 21 s názvom Hyjé!, ku ktorému bol čerstvo natočený videoklip. V ňom nechýbajú ani zábavné zábery z minulosti, povestná hravosť kapely, ale predovšetkým drezúra drevenej stoličky v podaní frontmana Jiřího Macháčka.

"Pri drezúre drevenej stoličky bolo treba sa zlepšiť v práci s bičom. To bola asi najväčšia výzva pri natáčaní," komentuje Macháček. "Chalani z MiGu zrejú ako víno. Stačilo len zachytiť ich skutočný šarm," glosuje natáčanie režisérka Kamila Vondrová.

Autorom hravej piesne s pozitívnym posolstvom a nádychom talianskeho spaghetti westernu je gitarista Mig 21 Tomáš Polák, spolu s ním sa ujal produkcie Tomáš Konůpka zo skupiny Mydy Rabycad. Text je ako vždy dielom Jiřího Macháčka. "Náladou aj gitarovým riffom ide svojím spôsobom o poctu Ennio Morriconemu a filmom, ktoré režíroval Sergio Leone. Pesnička pripomína westerny, ktoré máme všetci radi," hovorí Polák pozadí vzniku.


Skladba Hyjé!, ktorá poslucháčov svojou atmosférou prenesie na Divoký západ, zároveň slúži ako predzvesť pripravovaného albumu, na ktorom kapela aktuálne pracuje. Tiež aj ako pozvánka na chystané jesenné turné, ktorého vrcholom bude tradičný Trojkoncert v pražskom Lucerna Music Bare. Na Hyjé! Tour kapela predstaví nielen nový singel Hyjé !, ale zároveň počas takmer dvojhodinovej šou odohrá všetky svoje najväčšie hity, samozrejme vrátane onej piesne, kedy vzduchom lietajú nohavičky.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli Zdena Selingerová a Tomáš Karpel.

Súvisiaci interpreti: Mig 21