Tomáš Maček alias Thom Artway je talentovaný český pesničkár, ktorý má na konte viacero ocenení. Medzi jeho najúspešnejšie skladby patria single I Have No Inspiration a All I Know, s ktorými dobyl rádiové hitparády. Teraz otvára novú kapitolu - spoluprácu s vydavateľstvom Universal Music, v ktorom budúci rok vydá svoj tretí album.

Oproti jeho predošlým nahrávkam Still Standing in the Unknown (EP, 2013), Hedgehog (2016) a All I Know (2018) prinesie Thom Artway na novom albume skladby s českými textami, z ktorých ako prvú zverejnil v piatok 17. septembra emotívny a nostalgický singel Nezapomenout. "Pieseň je o spomienke na osobu, s ktorou sme prežili kus života. Síce dávno nie sme v kontakte a už ju vlastne nepoznáme, ale občas si letmo spomenieme na pekné chvíle, ktoré sme spolu zažili," približuje novinku 28-ročný rodák z Vlachovíc.

Hudbu zložil samotný spevák, autorom textu je Ondřej Jurásek a o produkciu sa postaral Johnny Rainbow (Mirai, Jelen, Kryštof, Pokáč). Videoklip, ktorý sa z veľkej časti nakrúcal v nádhernej lokalite pri jazere Venuše, nakrútil David Van. Ponúka retrospektívny hravý príbeh, ktorý kombinuje realitu s minulosťou. V snímke si zahral samotný spevák, herečka Karolína Růžičková a Tomášov starší brat Lukáš Maček, ktorý stvárnil jeho staršie ja.


Hoci vlastnú tvorbu mal hudobník doteraz iba v angličtine, spev v rodnom jazyku preňho nie je úplnou novinkou. Prvýkrát sa fanúšikom predviedol v češtine pred dvoma rokmi, keď vydal cover piesne Anděl od Karla Kryla. Okrem toho v televíznej spomienke na tvorbu Václava Neckářa spieval skladbu Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě a tento rok hosťoval na singli Bílé šaty Štěpána Urbana. Hudobník a skladateľ, ktorý je známy svojou skromnosťou a úprimným prejavom, sa aj vďaka týmto skladbám zbavil nesmelosti spievať v češtine.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Alexandra Hrašková