Potom, čo si metaloví Rust2Dust s raperom Zverinom na spoločných koncertoch otestovali reakcie oboch subkultúrnych táborov, prinášajú prvé oficiálne video spoločného projektu. Novinka JE-BE je dôkazom, že aj žánre, ktorých fanúšikovia sa na Slovensku nemajú veľmi v láske, spolu môžu veľmi dobre fungovať.

Energická nahrávka je novou verziou pôvodnej skladby Je-Be zo Zverinovho minuloročného albumu Umelecké delo (2013). Videoklip k čerstvému rapovo-metalovému nákladu natočili bratia Maxim Kľujev a Nazarij Kľujev (projekt Ja Som Hip Hop) technikou jedného záberu. Skladbu nahral a zmixoval producent Michal Koleják, mastroval ju Boris Sodoma v Londýne.

Spojenie rapu s rockovou či metalovou hudbou nie je žiadnou novinkou, v zámorí sa podobné spolupráce vyskytujú už od prvopočiatkov hip-hopu. Príkladom je spojenie legendárnych Run-DMC s kapelou Aerosmith z roku 1986 (Walk This Way), raná tvorba Beastie Boys, či spolupráca Public Enemy a thrashmetalistov Anthrax na remixe skladby Bring the Noise. Začiatkom 90. rokov kombináciu rapu a rocku/metalu spopularizovali kapely ako Rage Against the Machine či dnes už kultový soundtrack k filmu Judgment Night (1993), ktorý spojil kapely ako Biohazard, Slayer, Faith No More, Sonic Youth, Therapy? alebo Pearl Jam s hviezdami hip-hopu ako House of Pain, De La Soul, Run-DMC, Onyx, Cypress Hill a ďalšími. Rastúca popularita spájania týchto hudobných žánrov napokon viedla až k zrodu subžánra nu metal a úspechu interpretov a kapiel ako Kid Rock, Limp Bizkit či P.O.D.

Aj na slovenskej scéne sa objavilo pár zaujímavých pokusov, napríklad minulý rok Ego z Kontrafaktu nahral s kapelou Zoči Voči rockový remix skladby Deti stratenej generácie. Rap metal sa však v našich končinách nepočuje často a práve Zverina je jedným z mála domácich raperov, ktorých sa svojím hardcore-prejavom a živelnou energiou v tvrdých gitarách nestráca. Ak ale chcete vedieť, o čom je text, pustite si aj pôvodnú verziu s podmazom od DJa Wicha.


Zverina, ktorý v minulosti vystupoval pod menom Fikus, začínal vo formácii THC. Ako samostatný interpret má na konte albumy Svetlo v tme (2005), Zvierací inštinkt (2009) a spomínaný počin Umelecké delo (2013). Kapela Rust2Dust vznikla v roku 2009 a tvoria ju gitaristi Martin "Semish" Semjan a Martin "Ondro" Ondrejička, basgitarista Richard "Richie" Potzner, bubeník Marek Matejov a spevák Tomáš "Bujón" Buroň. Skupina odohrala svoj prvý oficiálny koncert v roku 2010, a hneď ako predskokan na bratislavskom koncerte Američanov Lamb Of God, s ktorými potom odohrala aj niekoľko ďalších koncertov. Jej diskografiu tvoria EP nahrávka Dopamine (2010) a debutový album Daymare (2011), s ktorým absolvovali niekoľko koncertov po Česku a Slovensku. Medzi najväčšie úspechy kapely patrí vystúpenie na megafestivale Wacken Open Air v roku 2012.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Marek Matejov za kapelu Rust2Dust)
Foto: Rust2Dust

Súvisiaci interpreti: Rust2Dust, Zverina