Ak budú Faith No More na scéne aj o 20 rokov, budúci dôchodcovia sa majú na čo tešiť. Naznačuje to nový videoklip, v ktorom vtipnú budúcnosť kultovej kapely skvele stvárili postarší herci. Nový singel v ňom prezentujú v domove dôchodcov, ktorých pokojná posluchová session sa po užití medicíny zvrhne na poriadnu divočinu.

Faith No More sú kapelou vzácneho druhu, ktorý má latku kvality nastavenú veľmi vysoko nielen v rámci hudobnej tvorby a fantastických koncertov (o čom sme sa v júni mohli presvedčiť aj v Bratislave), ale aj pri videoklipoch. Najnovšie to potvrdili vizuálom skladby Sunny Side Up, ktorá je na albume Sol Invictus príjemnou oddychovkou a do pozície singla sa mimoriadne hodí. V rádiách ignorujúcich kvalitný rock to asi skupine veľmi nepomôže, no Mike Patton a jeho banda na zviditeľňovanie v mainstreame našťastie odkázaní nie sú. V 90-tych rokoch si vybudovali neotrasiteľnú pozíciu na scéne a tú potvrdili aj pri albumovom comebacku po 18 rokoch a následnom turné.

Jednou z vecí, ktoré fanúšikovia na FNM milujú, je to, že sa kapela neberie príliš vážne. Ani po veľmi dlhej pauze nestratila svoj nadhľad, zmysel pre humor a schopnosť prekvapiť fanúšikov niečím neobvyklým, niečím, čo pôsobí zároveň veľmi esteticky aj trochu čudne či smiešne. Kým na turné to bolo pódium plné kvetov, na ktorom hudobníci v bielom (v kontraste s hudbou pre náročnejších) pôsobili ako svadobná kapela, v novom klipe ukázali, že by okrem svadobčanov mohli hrať aj pre ľudí unavených životom a prebudiť v nich takmer zabudnutú chuť na sex, drogy a rock'n'roll.

Pokľudné čiernobiele posedenie pri raňajkách, počas ktorého si kapela obecenstvo postupne získava na svoju stranu, totiž po užití "liekov" od šibalskej dvojníčky despotickej sestry z filmu Prelet nad kukučím hniezdom naberá rýchly spád a začína hýriť nielen farbami. Škoda len, že je skladba taká krátka, s druhou polovicou klipu by sa režisér Joe Lynch v prípade dlhšej stopáže mohol vyhrať ešte oveľa viac. Členov kapely si zahrali Richard Johnson (Mike Patton), Robert Axelrod (Billy Gould), Bruce Nehlsen (Jon Hudson), Buddy Daniels (Mike Bordin) a Roger Browne (Roddy Bottom).


Mimochodom, kapela videoklip s fiktívnou budúcnosťou zverejnila len deň pred medializovaným dňom Návratu do budúcnosti. Ktovie, či toto takmer dokonalé načasovanie bolo náhodou alebo zámerom.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Faith No More