Slovenská skupina Slobodná Európa má pred sebou záverečnú časť celoročného turné. Je venované zosnulému bubeníkovi Ďurovi Černému, ktorý nás tento rok navždy opustil. Skupina má pred sebou záverečných 14 koncertov na Slovensku a v Čechách.

Koncertom v Poprade odštartovala skupina Slobodná Európa uplynulú sobotu 15. októbra tretiu časť svojho celoročného turné. Venovala ho dlhoročnému spoluhráčovi Ďurovi Černému, ktorý 25. februára zomrel na následky prasknutia hrubého čreva. Zvyšní členovia skupiny na čele so spevákom Whiskym a gitaristom Sveťom Korbeľom sa rozhodli vyjadriť zosnulému bubeníkovi úctu prostredníctvom Tour 2016... Venované Ďurkovi, v rámci ktorého doteraz zavítali do 31 miest.  

Prečítajte si: Ďuro Černý známy neznámy: Od Tublatanky k Slobodnej Európe i seriálu Frasier

Jesenná časť turné je rovnomerne rozložená medzi slovenskými a českými mestami. Na oboch stranách rieky Moravy odohrajú až do vianočných sviatkov členovia Slobodnej Európy po sedem koncertov.  

Jeden z nich, ktorý sa uskutoční už 5. novembra v bratislavskom klube MMC, bude výnimočný. Skupina totiž odohrá všetky piesne z debutového albumu Pakáreň pri príležitosti 25. výročia jeho vydania. Na koncerte zaznejú piesne z kultovej platne v poradí, v akom sa na nej nachádzajú. "Koncert bude rozdelený na dve časti. V prvej zahráme všetkých šestnásť vecí z Pakárne. Druhá časť bude obsahovať piesne z nášho štandardného koncertného programu, s ktorým v tomto roku vystupujeme," povedal spevák Whisky.



Jesenná časť Tour 2016... Venované Ďurkovi:  

21. 10. - ČR, Uherské Hradistě, Klub Mír
22. 10. - Žilina, Klub Kolečko
28. 10. - ČR, Hodonín, Hudební Club Nautilus
4. 11. - ČR, Kroměříž, Hudební klub Slady
5. 11. - Bratislava, MMC - Pakáreň live!
10. 11. - ČR, Praha, Vagon club
11. 11. - ČR, Litvínov, Hudební klub Ponorka
12. 11. - Drahovce, Kultúrny dom, Hody Drahovce 2016 
25. 11. - ČR, Strakonice, Music bar Křemelka
26. 11. - ČR, Vimperk, Hotel Zlatá hvězda - sál
2. 12. - Námestovo, Barón Pub
3. 12. - Banská Bystrica, Klub 77
17. 12. - Košice, Collosseum  
24. 12. - Bratislava, Randal Club, bonusový Vianočný polnočný koncert  

Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Roman Fecko.

Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa