Česká dievčenská kapela Vesna, za ktorou stojí textárka a skladateľka Patricie Fuxová, sa pomocou príbehových a atmosférických piesní vracia k slovanským koreňom. Kapela vydá 5. novembra debutový album Pátá bohyně. Dosku uvedie piesňou a videoklipom s názvom Láska z Kateřinic, na ktorej spolupracoval Vojtěch Dyk.

"Pieseň Láska z Kateřinic je natočená podľa skutočnej udalosti osudu môjho prapradedka Josefa Dřevojánka. Ten mal byť v roku 1918 zastrelený ruskou armádou v 1. svetovej vojne. Aby svoj život zachránil, nechal sa pochovať do spoločného hrobu. Tri dni zbieral sily, vyhrabal sa z neho a započal ročnú cestu za svojou láskou skrz Rusko až do svojej zeme. A to sa mu podarilo," poodkrýva silný rodinný príbeh piesne Patricie Fuxová.

Natáčanie videoklipu Láska z Kateřinic prebiehalo na Kouřimsku, kde sa nachádza staré slovanské hradisko a podľa legiend je miestom, na ktorom sa usídlil Leh, brat praotca Čecha. Klip natočilo talentované režisérske a kameramanské ženské duo Czech Vibes. "Natáčali sme v krypte sv. Kateřiny, v penzióne Tomáše Waschingera a tiež v okolitej prírode. Miesta boli nádherné a príbeh natoľko silný, že natáčanie nakoniec pripomínalo viac film než klip. S Vojtěchom Dykom sme na pľaci strávili takmer 14 hodín," doplňuje huslistka Vesny a zároveň autorka scenáru Bára Šůstková.


Na debutovej doske Pátá bohyně, ktorá vyjde 5. novembra bude 12 piesní s tematikou prírody, slovanských motívov a ženstva. Piesne vychádzajúce z folklóru, prepojené s elektronikou a klasickou hudbou, ponúkajú paletu zážitkov reflektujúcich naše korene. Žánrovo sa jedná o zmes popu a folklóru, klasickej hudby i elektroniky s inšpiráciou v súčasných hudobných smeroch.

Verejnosť bude mať 21. novembra možnosť navštíviť hudobno-tanečnú udalosť Vesna: Show v Obecnom dome v Prahe, kde sa slávnostne pokrstí CD a premiérovo, akusticky, zaznejú piesne z nového albumu, vrátane singlu Láska z Kateřinic. Behom večera sa diváci môžu tešiť na performance tanečného súboru diVize, ktorý ponúkne explóziu zážitkov s novou scénografiou i rozbitými zrkadlami, ktoré nám umožnia zahliadnuť vlastnú tvár. Vystúpi tiež mnoho hostí: Casey Driessen, huslista nominovaný na Grammy za rok 2007, violončelistka Terezie Kovalová, speváčka Věra Martinová a ďalší.

Patricie spolupracovala ako autorka piesní napríklad s Luciou Bílou, Ewou Farnou i Václavom Neckařom. Medzi ďalšie členky Vesny patria: Bára Šůstková (huslistka a kapelníčka), Andrea Šulcová (flautistka), Olesya Ochepovskaya (klaviristka) a Markétka Vedralová (bubeníčka).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nikola Lörinczová.