Debutový album projektu This is Kevin predstavil v roku 1999 unikátne spojenie diametrálne odlišných hudobných svetov, ktoré ani s odstupom dvoch dekád nestráca na svojej atraktivite a nadčasovosti. K okrúhlemu výročiu prvého vydania tejto kultovej nahrávky vyjde už o tri týždne vynovená špeciálna edícia so štyrmi doposiaľ nevydanými skladbami.

Slowly to the Sun - 20th Anniversary obsahuje všetky pôvodné skladby z roku 1999 so zachovaním pôvodného ducha nahrávok, ale s novým zvukom, jemne upravenými aranžmánmi a štyrmi bonusovými, nikdy nevydanými skladbami z 90-tych rokov - How, Nostalgia, Gratitude a Worthless Desires. Nahrávka vyjde na CD 11. novembra, v elektronickej podobe je však už dnes v ponuke najznámejších streamovacích služieb.

Originálne hudobné fúzie zaujali slovenské rádiá aj MTV

Hudobník a producent Roman Ferianc stál s projektom This is Kevin pri formovaní slovenskej elektronickej scény a stal sa známym kombinovaním prvkov slovenského folklóru s elektronickou hudbou. Na albume Slowly to the Sun sa rytmika žánrov ako jungle/drum&bass a breakbeat spája s hudobnými nástrojmi, spevom (spievané veci možno zaradiť do žánrov ako trip-hop či dream pop) a najrôznejšími samplami. Z nich tvoria značnú a neprehliadnuteľnú časť práve úryvky z autentických nahrávok slovenských ľudových piesní v podaní neškolených hudobníkov, spevákov a súborov. Zaujímavosťou je, že s ich hľadaním Feriancovi pomohol Samo Smetana zo Slovenského rozhlasu, dnes známy aj ako líder skupiny Banda, ktorá posúva folklór do nových hudobných teritórií svojím vlastným originálnym štýlom.

Najúspešnejšou a najznámejšou skladbou z albumu Slowly to the Sun sa však stal singel To Pasteur, ktorý z ľudovej hudby nečerpal. Na atmosférickom hudobnom podklade znie namiesto spevu dialóg Daniela Michaeliho a Emílie Vašáryovej z filmu o živote francúzskeho chemika, biológa a lekára Louisa Pasteura. Videoklip k tomuto netypickému hitu, ktorého úspechu podľa vlastných slov dodnes celkom nerozumie ani samotný autor piesne, sa objavil vo vysielaní britskej a nemeckej MTV a spolu so singlom Páslo dievča pávy bol na prelome milénií často hraný aj v slovenských a českých rádiách a televíziách.

Viac sa o tejto nezabudnuteľnej 20-ročnej nahrávke dozviete v jednom z tohtoročných vydaní pravidelnej rubriky Rádia_FM Kultový album.


Vypočujte si nahrávku Slowly to the Sun - 20th Anniversary na Deezeri:



Novinky projektu This is Kevin, ktorý stále pravidelne vydáva nové albumy, môžete sledovať na stránkach www.thisiskevin.org a www.facebook.com/thisiskevinofficial.

Text: Hudba.sk (zdroj: Roman Ferianc + fm.rtvs.sk)
Foto: artwork