K spolupráci bubeníka a perkusionistu Igora "Ajdžiho" Saba a gitaristu Mareka Wolfa sa schyľovalo už dlhšie obdobie. Multižánrový prienik oboch hudobníkov pretavili do spoločného singla Si ako rieka, ku ktorému ponúkli aj lyric video.

Ajdži Sabo patrí k dlhodobo najvyhľadávanejším slovenským hráčom na bicie nástroje a perkusie, ktorého multižánrové hudobné pôsobenie doteraz obsiahlo spolupráce na poli popu (Richard Müller, Pavol Habera, Jana Kirschner; Sima Martausová...), blues (Erich "Boboš" Procházka), jazzu (Adriena Bartošová), alternatívy (projekt Hrana, Andrej Šeban) aj world music (Banda).

Marek Wolf počas uplynulých siedmich rokov nahral v duu s česko-slovenskou bluesovou legendou Erichom "Bobošom" Procházkom štyri bluesovo progresívne albumy a na konte má aj zaujímavý alternatívny album K výškam... s Petrom Cmorikom, na ktorom sa podieľal aj Sabo. "Ajdžiho som pôvodne oslovil na nahrávanie albumu K výškam..., najmä pre jeho rytmickú rafinovanosť a zvukovú farebnosť, čo sa potvrdilo už pri skúšaní jednotlivých skladieb pred štúdiovými frekvenciami. Spomenul som si aj na jeho spevácke výkony pri živom prevedení hudby Mareka Brezovského (projekt Hrana), najmä pri piesni Llano Estacado. Ajdžiho hlas je mierne zastretý a z jeho falzetu som bol unesený," hovorí gitarista a skladateľ.

"Premýšľal som teda, kde by sa všetky tieto jeho kvality mohli uplatniť naraz v nejakej mojej skladbe. Voľba padla na lyrickú pieseň Si ako rieka, ktorej ústredná téma o večnom plynutí všetkého, neúnavnej interakcii, ambíciách ako hybnej sile pokroku a ľudskej túžbe neustále napredovať, je personifikovaná do média rieky. Obaja inklinujeme k umeleckejšiemu poňatiu hudby a Ajdži ma tu nielen doprevádza na bicích a perkusiách, ale aj spieva," dodal Wolf. Nahrávka vznikla v bratislavskom štúdiu ARS, zvuku a klávesových nástrojov sa zhostil Dušan Ratica. Si ako rieka vyšla ako singel 25. septembra pod brnianským vydavateľstvom Indies Happy Trails a je dostupná v digitálnej podobe na streamových službách.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk za Indies Happy Trails poskytol Jaromír Kratochvíl.

Foto: Pavol Laco